Az orvos válaszol

Mit tegyek? jeligét választó olvasónk az agytrombózis okozta stroke (ejtsd: sztrók) megelőzéséről érdeklődik.

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 12. 16. péntek2005. 12. 16.
Az orvos válaszol

A vérrögök, amelyek kóros körülmények között fejlődnek ki az agyi verőerekben, a véralvadásban jelentős szerepet játszó vérlemezkék egybetömörülése következtében jönnek létre. Főleg akkor, ha sérülés van az érfalon; az ott lerakódott bizonyos anyagok beindítják a vérlemezkék összetapadását. Egészséges egyénekben is keletkezhetnek vérlemezke-összetapadások, de ezeket egy párhuzamosan beinduló oldó mechanizmus szétválasztja. Vérrög akkor keletkezik, ha az egyensúly eltolódik az összetapadás irányába: a szervezet már képtelen az összetapadó vérlemezkéket szétválasztani, s megindul a vérrög keletkezése.
A folyamatot elősegíti a magasvérnyomás-betegség, az érelmeszesedés, a cukorbaj, a magas vérzsírszint, húgysavszint, az elhízás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. Kis százalékban állhat a háttérben a véralvadás veleszületett zavara: a vér alvadása erőteljesebb a normális folyamatnál. Erre főként akkor kell gondolni, ha a családban halmozottan fordul elő - főként fiatal korban - trombózis.
A megelőzésben legelőször is fontos a zsírértékek, a vércukor, a húgysavszint és a vérnyomás rendezése. Törekedjünk a megfelelő testsúly elérésére és a mozgásszegény életmód felszámolására. Iktassuk ki, illetve tanuljuk meg elviselni a stresszt. Ajánlatos felhagyni a dohányzással és a rendszeres, mértéktelen alkoholfogyasztással.
Gyógyszeresen egyrészt a vérlemezkék rögösödését gátló gyógyszerekkel csökkentjük a stroke előfordulásának veszélyét. Ilyen gyógyszer például az aszpirin. (Tudni kell, hogy az aszpirin gyomorpanaszokat vagy nem kívánt emésztőrendszeri vérzést okozhat, így orvosi konzultáció nélkül nem tanácsos szedni.) Emellett kezeljük a magas vérnyomást és az anyagcsere-elváltozásokat is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a koleszterin- és a trigliceridszint normalizálásának fontosságát. Ezek is sok esetben csak a diétát kiegészítő gyógyszerrel rendezhetők.
A vérrög korai kimutatására alkalmazott, viszonylag új eljárás a koponyán keresztül végzett ultrahangos vizsgálat. Káposzta Zoltán, a Jahn Ferenc Kórház osztályvezető főorvosa nemrég számolt be arról, hogy a szűrésben és megelőzésben remélhetőleg egyre nagyobb szerepet kap ez a módszer, amely viszonylag gyorsan és pontosan tudja meghatározni az agyi erekben található, tüneteket még nem okozó, ám könynyen kezelhető piciny rögöket.

Ezek is érdekelhetnek