Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 12. 09. péntek2005. 12. 09.
Az orvos válaszol

Madárinfluenza jeligére
Olvasónk a híreket hallva retteg a betegségtől, ezért szeretne többet tudni róla.
Az influenzavírusok sokféle formát ölthetnek, felületi antigénjeiket változtatva újabb és újabb fajokat hoznak létre. A madárinfluenza törzse a H5N1 A vírus. Ez normális körülmények között csak akkor fertőz meg embert, ha nagy mennyiségben jut a szervezetbe. A szárnyas állatokkal foglalkozók a legveszélyeztetettebbek, akik munkájuk közben madárinfluenza-vírussal telített port lélegezhetnek be, ezért nekik megelőző óvintézkedésként védőmaszkot kell viselniük. Az influenzavírusok ellenálló képessége kicsi: a testváladékok beszáradása, a különböző fertőtlenítőszerek, a 60 Celsius-fok feletti hőmérséklet elpusztítja őket. A madárinfluenza emberről emberre nem terjed. Az emberről emberre terjedő feltételezett vírus a madárinfluenza-vírus és a humáninfluenza-vírus mutánsaként jöhet létre, de az már egy új vírus lenne, amely ellen védekezni csak akkor lehet, ha megismerjük az antigénszerkezetét. Magyarországon a magyar állatorvosi kar írása szerint 35 év óta nem fordult elő madárinfluenza. Fontos hangsúlyozni, hogy a galambok és a vadon élő énekes madarak téli etetése nem növeli az emberi influenzás megbetegedések kialakulásának veszélyét.

Veszélyes? jeligére
A terhesség alatt jelentkező magas vérnyomást nagyon komolyan kell venni. Elhanyagolása súlyos szövődmények kialakulásához vezethet, amelyek végső soron nemcsak a baba, hanem a mama életét is komolyan veszélyeztetik. Ezért a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés és a vizelet fehérjetartalmának vizsgálata rendkívül fontos a megelőzés szempontjából.

Izombajok jeligére
Az olvasónk által kérdezett miaszténia grávisz egy autoimmun-betegség. A nőkben gyakoribb, általában 20-40 év között jelentkezik. A betegség során az immunrendszer olyan ellenanyagokat termel, amelyek az izom-ideg átmenetnél az izomoldalt bénítják, így az idegingerület nem jut el az izmokhoz. Jellemző az időszakos izomgyengeség, amely különösen az arc- és szemizmokat érintheti. A jelenség az érintett izom használatával fokozódik, pihentetésével csökken. A gyanú elektromiográfiás vizsgálattal igazolható. A kórképben a csecsemőmirigy megnagyobbodása látható, ezt a mellkasi CT vagy MRI vizsgálat mutatja ki.