Recsegő-ropogó gyógyír

Kováts Árpádot sokan keresik fel. Főleg olyanok, akiknek minden mozdulat fájdalommal jár. A Pesterzsébeten élő csontkovácstól az elmúlt harminc évben több mint húszezer ember remélt gyógyírt.

Családi körPethes József2005. 12. 16. péntek2005. 12. 16.
Recsegő-ropogó gyógyír

Bármilyen hihetetlennek tűnik, a csigolyák kézi helyreigazításával nemcsak a külső fájdalmak, de a "belső" betegségek is gyógyíthatók. Ugyanis minden csigolya kapcsolatban áll valamelyik belső szervvel - ha zavar támad az őket összekötő idegszál működésében, és a gerinccsigolyák elmozdulnak a helyükről, a szervezet védekezőképessége máris csökken, s ennek komoly következményei lehetnek.
A csontkovácsoláshoz veleszületett érzék is kell, vallja a nyugdíjas mester, akihez a betegeken kívül a gyógymód iránt nyitott orvosok is járnak, hogy ellessék a különböző fogásokat. Bevált csontkovács gyógymódok című könyvéhez azért mellékelt egy DVD-t, hogy a terápia utáni tornával otthon is segítse páciensei végleges gyógyulását vagy állapotuk stabilizálását. Kínai, orosz és svájci mesterektől tanulta a csontkovácsolást, de levizsgázott akupresszúrából, thai, talp- és csontmasszázsból, valamint fitoterápiából (vagyis gyógynövényes gyógyításból) is, hogy a különböző módszereket kombinálva hatékonyabban gyógyíthasson.
Kováts Árpád a saját csodás gyógyulása után döntötte el, hogy ezt a mesterséget választja. Fiatalkorában lumbágója volt, s mivel a hagyományos orvosi kezelésektől nem lett jobban, egy csontkovácshoz fordult. A betegsége ugyan még sokszor kiújult, de többé már nem volt szüksége külső segítségre, egy speciális tornával saját magát gyógyította meg.
A lumbágó nagyon fájdalmas betegség; ha valaki ezzel orvoshoz megy, maximum injekciót kap rá. Pedig ha hozzáértő csontkovácshoz fordulna, természetes úton és hamarabb gyógyulna meg. A "hozzáértő" jelző azt is jelenti, hogy a gyógyító figyelembe veszi a beteg orvosának véleményét. Kováts Árpád kizárólag orvosi ellenőrzés mellett fogadta pácienseit, akik mindig magukkal hozták a röntgenfelvételeket. Ismeretük nélkül hozzá sem látott a kezeléshez, pedig van akkora rutinja, hogy tapintással ő is meg tudja állapítani, kihez szabad és kihez nem szabad hozzányúlni.
Köszönőlevelek ezrei adták tudtára, hogy nem volt hiábavaló a kezelés. A legtöbben derék-, nyak- és térdfájással érkeztek hozzá; a leglátványosabb gyógyulást ez utóbbi betegeknél érte el. A csontkovácsolás sok mindenre jó, ha időben kezdik el a terápiát. Ám ha az ízületi fej eltöredezik, eldeformálódik, már nem lehet rajta segíteni. Vagy például nem minden gerincsérv javítható ezzel a módszerrel; Kováts Árpád tíz ilyen betegből "csak" ötöt tudott meggyógyítani. Amikor a kitüremkedett lágy rész nem húzódik vissza az ízület megmozgatása, széthúzása után, és továbbra is nyomja az idegszálat, nincs más megoldás, mint a sebészi beavatkozás. A többiek azonban megmenekültek a műtéttől.