Az orvos válaszol

Gyomorbaj jeligére

Családi körDr. Szirmák Eszter2006. 03. 17. péntek2006. 03. 17.
Az orvos válaszol

Az irritábilis bélszindróma kimutatható elváltozás nélküli, felborult székelési szokásokkal, hasi fájdalommal járó betegség. Az orvosi praxisban a leggyakrabban előforduló gyomor-bél rendellenesség. Három formáját különítjük el. Az egyik fajtánál görcsös vastagbél-összehúzódás, hasfájás és székrekedés jellemző. A másodikban a székrekedés és a hasmenés váltakozik, a harmadiknál pedig idült, fájdalommentes hasmenés alkotja a tünetet.
Az irritábilis bélszindrómában szenvedőknél gyakoriak a lelki bajok, a depresszió, a hisztéria vagy a kényszerbetegségek. Néhány esetben ételallergia, valamint az epesavak felszívódási rendellenessége állhat a tünetek hátterében.
A betegség általában harmincéves kor alatt kezdődik. Nőkben kétszer olyan gyakran fordul elő, mint férfiakban. A diagnózis felállítása kizárásos alapon történik. A vastagbél tükrözése során ki kell zárni gyulladásos bélbetegségek jelenlétét ugyanúgy, mint a daganatos betegséget. Ki kell zárni emellett a Giardia okozta fertőzést, a laktózhiányt és a pajzsmirigy-túlműködés lehetőségét is.
A gyógyítás során fontos a beteg lelki támogatása, megnyugtatása, kerülnie kell a stresszt. Napi két-három evőkanálnyi búza- vagy zabkorpa segíthet a panaszok csökkentésében - keverhetjük levesbe, élőflórás kefirbe, joghurtba. A kezelésben használunk még székletfogót és fájdalomcsillapítót. Egyes esetekben a depresszió gyógyszeres kezelése is szükségessé válhat.

Ezek is érdekelhetnek