Gésatitkok nyomában

Úgy tűnik, a japán nők soha nem öregszenek meg és soha nem híznak el. Az energikus élet, a fiatalosság és a karcsúság titka azonban nem titok többé. A hölgyek nem egy kötött és szigorú fitnesztervnek, hanem a japán konyhának köszönhetik mindezt - derül ki a Diéta és Fitnesz magazin áprilisi számából.

Családi kör2006. 03. 24. péntek2006. 03. 24.
Gésatitkok nyomában

A japán diétáról könyvet író Naomi Moriyama azt állítja, csaknem tizennyolc kiló rakódott rá Amerikába költözésekor a főiskolai évei alatt. Amikor azonban lemondott az elvihető gyors ételekről, és a kiskorában megszokott otthoni fogásokat kezdte el főzni amerikai férjének, pár hónap alatt mindketten megszabadultak súlyfeleslegüktől. A március 22-én megjelenő életmódmagazinban többet olvashatnak a témáról - az alábbiakban csupán "kóstolót" kínálunk olvasóinknak.

Hét alapszabály
Hét fő oka van annak, hogy a japán nők a világ legkarcsúbb és legtovább élő hölgyei. Kövesse a hét alapszabályt!
1. Legtöbbször halat, szóját, rizst, zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszon - ebben a sorrendben!
2. Kicsi adagokat készítsen, és azt is vágja fel falatokra!
3. Reggelire miso levest igyon kávé vagy tea helyett!
4. Csak óvatosan és picit főzzön meg mindent!
5. A kenyeret rizzsel helyettesítse!
6. A desszertek csak bonbonnyi méretűek legyenek!
7. Ne fossza meg magát semmitől, de amit egészségtelennek ítél, abból csak icipicit egyen!

Hogyan működik?
Ha még nem járatos a japán konyhában, eleinte rendelhet sushit, és eljárhat japán étterembe, ám amikor már megismerte és elsajátította a japán ízvilágot, akkor az otthoni főzőcskézés a cél. Egyszerű, nem túlfűszerezett, alig párolt-főzött ételeket kell készítenie, amelyeket japán módra egymagukban kell felszolgálni, így még a botkezűek sem fognak kudarcot vallani. Főleg rizsről, zöldségről van szó - még egyszer hangsúlyozva: mindegyik külön fogás, pici tálkában és pici adagban. Evőpálcikákat használhat, főleg a fogyókúra elején, amikor azt is meg kell tanulnia, hogy lassan egyen. Ilyenkor az ügyetlenség kész főnyeremény! Ha feladja a próbálkozást, mielőtt jóllakna, még jobban jár: a japánok szerint ugyanis "hari hachi bunme" kell magunkat enni, vagyis nyolcvan százalékig. A diéta másik sarkalatos pontja a gyaloglás: mindenhová igyekezzen gyalog eljutni.
Dénes Vanda

Ezek is érdekelhetnek