Ne kerüld a rendelőmet!

Törlik a beteglistáról azokat, akik egyáltalán nem járnak háziorvosuk rendelőjébe. Március 1-jétől a gyógyítóknak havi jelentést kell készíteniük arról, ki milyen sűrűn tér be hozzájuk.

Családi körSzijjártó Gabriella2006. 03. 10. péntek2006. 03. 10.
Ne kerüld a rendelőmet!

Lassan már az is baj, ha nem járunk orvoshoz. Legalábbis a háziorvosoknak, akiknek március elseje után minden betegük ellátásáról részletes napi kimutatást kell készíteniük. A biztosító szempontjából ezek az adatok azért fontosak, mert a háziorvos eddig akkor is megkapta a betege után járó kártyapénzt, ha évekig nem is találkozott vele.
Miért fontos, hogy időnként tiszteletünket tegyük a háziorvosunknál akkor is, ha nem érezzük betegnek magunkat? A szakemberek sorában ő az első, aki munkája révén felhívja figyelmünket az időszerű szűrővizsgálatokra, illetve elvégzi azokat. A gyakori, sokakat érintő kockázati tényezők felismerése és kezelésének megkezdése sok ember életét mentheti meg. Noha a kötelező szűrést senki sem erőszakolja a páciensekre, csupán lehetőséget kínál számukra, azokban az országokban, amelyek népességének döntő többsége nálunknál sokkal jobb egészségi állapotnak örvend, tömegesebb a részvétel rajtuk. A háziorvos értesítési kötelezettségének egyik célja megmutatni annak lehetőségét, hogyan előzhetjük meg - az utólagos gyógyítás helyett - a betegségeket.
A beérkező adatok birtokában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jövőben szigorúan számon kéri a háziorvosokon pácienseik rendszeres szűrését. Vagyis a korcsoportonként változó, meghatározott időközönként (egy-három év után) megismétlődő vérnyomás-, vércukor- vagy koleszterinszint-mérést. Azokat a betegeket, akik évek óta nem jártak orvosuknál, és így a szűrésen sem vettek részt, törlik a praxis névsorából, így a továbbiakban az OEP nemhogy nem utal utánuk kártyapénzt, de visszamenőleg kamatostul visszakéri a kezelésükre évek óta átutalt kártyapénzt.
A szűrést elhanyagoló páciensek számára a nyilvántartásból való törlés azt jelenti, hogy háziorvos nélkül maradnak. Persze ez nem jár végzetes, visszavonhatatlan hátránnyal, bármikor visszajelentkezhetnek az orvosukhoz.
A háziorvosok egy része ezt az eljárást sérelmesnek tartja, aggasztja őket a várható pénzelvonás. Már eddig is naponta több órát töltöttek adminisztrálással, s az új rendelkezéssel egy-egy beteg ellátása körülbelül harminc százalékkal tart majd tovább, mint eddig, ami még nagyobb zsúfoltságot és hosszabb várakozási időt von maga után a rendelőben. Az orvos mellett dolgozó nővérnek további teher a páciensek időszakos szűrővizsgálatokra való írásbeli felszólítása. Az orvosok szerint az alacsony keresetnek, a folytonos ellenőrzéseknek és az adminisztratív terhek folyamatos növelésének az lesz a következménye, hogy néhány éven belül orvos nélkül marad a praxisok jelentős része.

Ezek is érdekelhetnek