Pirulapótló pióca

Egy ősrégi magyar fantasztikus filmben olyan szert találtak fel a nagy elmék leépítésére, amely megakadályozza a gyors, ám torz irányba haladó fejlődés következményeként az emberiség végső pusztulását. A szer hatásossága a film egyik orvostudorát eljuttatta arra a szintre, hogy megtekintvén üszkösödő lábú betegét, kijelentette: rajta már csak az éjfélkor leszedett pókháló segíthet.

Családi körKeresztény Gabriella2006. 03. 10. péntek2006. 03. 10.
Pirulapótló pióca

Mindez egy természetgyógyásznál nemrég látott tízliteres üvegről jutott eszembe, amelyben hemzsegtek az élénken tekergődző piócák. Borzadályom miatt az Alföldről a fővárosba járó természettudor férfi készséggel magyarázta: a pióca (népnevén nadály) ősidők óta igen hathatós gyógymód a magas vérnyomás szabályozására. Magam is olvastam arról, szép- és dédapáink miként védekeztek gutaütés, szélütés ellen nyakra vagy csuklóra helyezett vízi vérszívókkal, ha elrendelte nekik az orvos vagy a felcser. (S ha nem leltek piócát a közelben, megtette az érvágás is.)
Az orvostudomány fejlődése persze leseperte a gyógyítás színteréről mind a nadályt, mind a beretvát. Válogathatunk a forgalomban lévő korszerű vérnyomás-szabályozó pirulák között, szedhetjük őket, költhetünk rájuk akár életünk végéig, miközben kénytelen-kelletlen számolhatunk az esetleges mellékhatásokkal, amelyek mindenféle gyógyszernél előfordulnak. Talán ezért lejti most, a harmadik évezred elején újólag a táncát tízliteres üvegben a pióca.
Mellékhatása legfeljebb az lehet, hogy hideglelést kapunk tőle, ha ránk helyezik. De azon is segíthetünk. Mondjuk: köröm alá helyezett izzó parázzsal.