Tízből kilenc megmenthető

Nyolcezer áldozatot követel évente a tüdőrák, legtöbbet a daganatos betegek között. Ezért is nyilvánította 2006-ot tüdőrákellenes évnek a Magyar Tüdőgyógyász Társaság. Rendkívül aggasztó a tendencia, hogy a halálozás évről évre nő, a hetvenes évek óta megháromszorozódott.

Családi kör2006. 03. 10. péntek2006. 03. 10.
Tízből kilenc megmenthető

Az érintettek nagy része a betegség felfedezését követő egy éven belül meghal. A pácienseknek csak egytizede az, aki a korai felismerés és kezelés következtében meggyógyul; jelentős részüknél a tüdőszűréseken fedezték fel a betegséget.
A tüdőrákban megbetegedettek kilencven százaléka dohányos - tehát a dohányzás mellőzésével, beleértve a passzív dohányzást is, a tüdődaganatok kialakulása tíz emberből kilencnél megelőzhető lenne!
A tüdőrák elleni küzdelem évének legfőbb célja, hogy egy összehangolt rendezvénysorozat segítségével minden eddiginél jobban felhívják a figyelmet a probléma súlyosságára, valamint tanácsokkal is szolgáljanak a betegség megelőzéséről, szűréséről, kivizsgálásáról, kezeléséről és a tünetek enyhítéséről.