Több gyógyszer lesz ingyenes

Csaknem félmillió embert érintenek azok a változások, amelyek júliustól lépnek életbe a közgyógyellátási rendszerben. A rászoruló betegek havonta mintegy nyolcvanezer forint értékű gyógyszert kaphatnak majd térítésmentesen a patikákban fejenként.

Családi körSzijjártó Gabriella2006. 03. 31. péntek2006. 03. 31.
Több gyógyszer lesz ingyenes

Minden közgyógyellátottnak rendelkezésére áll majd egy keret. Ameddig a keret tart, addig ingyen válthatnak ki bármilyen, a járóbeteg-ellátás keretein belül kiadható, a társadalombiztosítás által támogatott patikaszert. Az egyéni gyógyszerkeret bevezetésével a jelenleginél nagyobb lesz a választék.
A megújult rendszerben havi 12 ezer forintos keret jut minden közgyógyellátott betegnek. A pirulák árához az állam is hozzájárul a társadalombiztosítás keretében, így ez a 12 ezer forintos keret valójában mintegy nyolcvanezer forint értékű gyógyszerrel egyenlő. Ha ezen a kereten belül marad a beteg, semmit sem kell majd fizetnie a patikában.
Ezenfelül évente hatezer forintos külön összeg áll rendelkezésre olyan esetekre, ha valakinek egy akut betegség miatt a szokásosnál több gyógyszerre van szüksége, és annak kiváltására a havi 12 ezer forintos alapkeret már nem elegendő. Az egyéni gyógyszerkeret szükség esetén - például ha új betegség lép fel - év közben felülvizsgálható lesz.
Az igényt a jegyzőnél kell benyújtani, mellékelve a háziorvos igazolását a krónikus betegségekről és a gyógyítást szolgáló terápiáról. A jegyző megvizsgálja a jogosultsági feltételeket, a háziorvos igazolását megküldi az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnak, az pedig nyilatkozik az elismert gyógyszerköltségről. A jegyző ezután elbírálja a közgyógyellátásra való jogosultságot, meghatározza annak kezdő időpontját, az egyéni és eseti gyógyszerkeretet. A jegyző döntése alapján a megyei szervezet kiállítja és eljuttatja a jogosult részére az egy évig érvényes közgyógyellátási igazolványt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ezután nyilvántartásában naprakészen vezeti a jogosult gyógyszerkeretét. Az eseti gyógyszerkeretet a jogosultság kezdetén egy összegben, az egyéni gyógyszerkeretet háromhavonta állapítják meg a betegnél.
A gyógyszertárak és az OEP között elektronikus adatkapcsolat lesz. A recept kiváltásakor a patika elektronikusan kapcsolatba lép az OEP nyilvántartásával, és a jogosult gyógyszerkeretének erejéig térítésmentesen kiadja a kívánt szert. Ha az adott háromhavi gyógyszerkeret elfogy, akkor a következő negyedéves keret megnyitásáig a közgyógyellátott az általános térítési díjszabályok szerint válthatja ki piruláit. Ha a három hónap leteltével a jogosultnak maradványa van a keretből, az nem vész el, hanem hozzáadódik a következő negyedévi keret összegéhez. A gyógyszer kiváltásakor a patika mindig tájékoztatja a beteget az aktuális gyógyszerkeretéről.

Ezek is érdekelhetnek