Több halat a nőknek!

Hazánkban minden tizedik ember szenved csontritkulásban. Emiatt évente tizenötezer csípő táji és hetvenezer egyéb törést kezelnek az orvosok. Világviszonylatban a betegségre visszavezethető halálesetek száma megközelíti a mell- és nőgyógyászati daganatok okozta halálozások számát.

Családi körSzijjártó Gabriella2006. 03. 17. péntek2006. 03. 17.
Több halat a nőknek!

Februártól az egészségpénztár először részesít kilencvenszázalékos ártámogatásban olyan kombinációs készítményt, amely egyszerre tartalmaz három összetevőt: a fő hatóanyag rizedronátot, valamint kalciumot és D-vitamint. A magyar fejlesztésű, új gyógyszer hosszú távon és végre kedvező áron segít a csontritkulás megállításában - tudtuk meg dr. Marton Klárától.
Miért jelent ez áttörést a kezelésben? A betegek sokszor nem voltak tisztában azzal, hogy megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel hiányában alapgyógyszereik nem mindig tudták kifejteni a kívánt hatást. Mindeddig ezekhez a kiegészítőkhöz csak jelentős pluszköltséggel juthattak az érintettek, akik közül sokan az orvosi figyelmeztetés ellenére sem váltották ki szükséges adagjukat.
A betegségben szenvedők nagy része nő, ráadásul a változás korában beálló hormonális folyamat felgyorsítja a csontritkulás előretörését. A betegség éveken át panaszmentes; amikor a csonttörések árulkodnak, a "néma járvány" már előrehaladott fázisban van. A menopauzán túli nők számára a Magyar Osteoporosis Társaság által ajánlott kalciumbevitel 1500 mg, a D-vitaminé 800 mg naponta. A szokásos napi étrend 500-600 mg kalciumot tartalmaz, tehát a szükséges mennyiség a legtöbb esetben nem oldható meg kizárólag táplálkozás útján. A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges csontanyagcsere fenntartásához és a megfelelő kalciummennyiség felszívódásához. Az erős csontokhoz szükséges D-vitamin a szervezetben az ultraibolya sugarak hatására képződik - ezért naponta legalább félórát töltsünk a szabadban, hogy fény érje bőrünket. A rendszeres testmozgás mellett együnk sok tejterméket és tengeri halat, valamint ne sózzuk agyon ételeinket.

Kalciumforrások
5 dkg sajt: 300 mg
2 dl tej: 250 mg
1 dl joghurt: 250 mg
6 dkg szardínia: 250 mg
10 dkg bab: 250 mg
10 dkg káposzta: 250 mg

Ezek is érdekelhetnek