Világszerte fernyeget a tuberkulózis

A tuberkulózis az első betegség az Egészségügyi Világszervezet (WHO) történetében, amelynek világméretű elterjedése miatt tíz éve, március 24-ével meghirdette a világnapját.

Családi kör2006. 03. 31. péntek2006. 03. 31.
Világszerte fernyeget a tuberkulózis

A járványügyi előrejelzések szerint a XXI. század első két évtizedében kettőszázmillió ember betegszik meg és 35 millió hal meg tébécében. A kór elsősorban a harmadik világban élőket sújtja, ahol a lakosság jelentős része HIV-vel is fertőzött. Magyarországon tavaly százezer lakosból húszan betegedtek meg - még most is jóval többen, mint Nyugat-Európában. Kedvező adat, hogy a gyermekek között - hála az újszülöttek teljes körű BCG-oltásának - évtizedek óta alig van tuberkulózis. A munkaképes korú, 40-59 éves férfiak közül kerül ki a legtöbb beteg.
Bizonyos tünetek esetén - ilyen a tartós köhögés, a hőemelkedés, a hátfájás, az éjszakai izzadás, a vérköpés - haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mert ezek tébécés megbetegedést jelezhetnek. Gyógyítására hatásos szerek állnak a rendelkezésünkre, amelyek ingyen hozzáférhetők. A tartós kezelés teljes gyógyuláshoz vezet.

Ezek is érdekelhetnek