Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2006. 05. 26. péntek2006. 05. 26.
Az orvos válaszol

Kreatin jeligére
A kreatin a máj által termelt, az izomzatban tárolt aminosav. A szervezet számára azonnal elérhető energiaforrásul szolgál. A táplálékok közül a tejben, a vörös húsokban és egyes halfajtákban található meg. A kreatint teljesítménynövelőként és a kimerültség enyhítésére használják. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a kreatin kiszáradást és akár súlyos veseműködési zavart is okozhat.

Menjek, ne menjek? jeligére
Levélírónk arról érdeklődik, milyen gyakorisággal érdemes nőgyógyászati szűrővizsgálaton részt venni. A nőgyógyászati daganatok könnyen kiszűrhetők rendszeres ellenőrzésekkel. A Papanicolaou-, röviden PAP-teszt rendszeres elmulasztása fokozza a betegség iránti kockázatot. A méhnyakrák mélyen beterjedhet a nyak felszíne alá, ilyenkor eléri a méhnyak belsejét kísérő, apró vér- és nyirokerekben gazdag hálózatot, amelyen keresztül testszerte szétszóródhat. Ha viszont időben észlelik, a betegség maradéktalanul gyógyítható.

Angina jeligére
Az éjszakai, verejtékezéssel is kísért szívtáji fájdalom koszorúér-elégtelenségre utalhat. Éjszaka, alvás közben a keringés lelassul. Ilyenkor csökken a koszorúerek átáramlása is, ami gyakran okoz fulladást, mellkasi fájdalmat a kialakult bal szívfél elégtelensége tüneteként. Olvasónknál ismert a koszorúér-betegség, tud a magas vérzsírértékekről, s e betegségekre gyógyszereket is kap. A panaszok azt mutatják, hogy alapos kardiológiai kivizsgálásra van szüksége. EKG, szív-ultrahangvizsgálat, a terhelési teszt elvégzése segít a panasz hátterének tisztázásában. Elképzelhető az is, hogy koszorúérfestést végeznek. Panaszai haladéktalan kivizsgálást sürgetnek.

Gyengeség jeligére
Olvasónknak levele alapján azt tanácsolom, mihamarabb keresse fel orvosát. A panasz hátterében valószínűleg vashiányos vérszegénység húzódik meg, aminek bizonyítása csak orvosi vizsgálattal és a vérkép ellenőrzésével lehetséges.

Ezek is érdekelhetnek