Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Az orvos válaszol

Hipertónia jeligére
Az esti magasabb szisztolés vérnyomásértékek oka lehet az, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszer nem hat kellően. De számtalan egyéb tényező okozhatja. Kizárandó többek között anyagcsere- és vesebetegség, szívkoszorúér-elmeszesedés, keringési és aortabillentyű-elégtelenség. Az ok pontos meghatározása érdekében érdemes volna egy 24 órás ambuláns vérnyomás-monitorozáson részt vennie olvasónknak, valamint egy részletes kardiológiai átvizsgálást is tanácsolok. Amennyiben a kivizsgálás lényeges eltérést nem talált, életviteli problémákat kell keresni, például a stressz szerepét a beteg életében.

Férfibaj jeligére
Olvasónk az utóbbi időben vette észre merevedési zavarát. Kérdezi, mi lehet az oka, és mi vezethet a baj megoldásához. Olvasónk levelében sajnos nem írta meg azt, hogy szenved-e valamilyen betegségben, így megpróbálom a potenciazavarokhoz vezető bajokat röviden összefoglalni.
Az impotencia erekciós zavar. Minden férfi életében alkalmanként előfordulhat merevedési probléma, ez lehet normális (például átmeneti lelki eredetű) jelenség is. Erekciós zavarról akkor beszélünk, ha ez az állapot gyakran jelentkezik vagy állandósul. A kor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 évesek fele, míg a 80 évesek háromnegyede küzd vele.
Merevedési zavarhoz vezethet érelmeszesedés, cukorbetegség, vérrög okozta keringési zavar. Érműtét után is felléphet a jelenség. A hímvessző vénáinak elváltozása miatt a vér olyan gyorsan vezetődhet vissza a testbe, hogy a merevedés normális vérbefolyás ellenére sem tartható fenn.
Oka lehet még idegrendszeri károsodás. Ilyenkor a hímvesszőhöz vezető vagy az onnan induló ideg sérülése áll a háttérben. Kiválthatja prosztataműtét, gerincvelői betegség, cukorbaj okozta perifériás idegbántalom ugyanúgy, mint alkoholizmus miatti idegkárosodás. Impotenciához vezethet a tesztoszteronszint csökkenése, kimerültség, stressz, betegség miatti gyengeség is. Számos gyógyszer mellékhatása lehet, ilyenek egyes vérnyomáscsökkentő szerek, szívgyógyszerek és a depresszió gyógyításában használt pirulák. Merevedési zavarhoz vezethet a dohányzás miatt kialakult érszűkület és az elhízás is.
A panasz elhárításához szükséges a kiváltó ok felkutatása belgyógyászati, urológiai, néhány esetben ideggyógyászati vizsgálattal. A kiváltó ok orvoslása mellett merevedést elősegítő gyógyszerek is adhatók. A kezelésről urológus-andrológus dönt majd a vizsgálati eredmények tükrében.

Napi gondok jeligére
Olvasónk az utóbbi időben emésztési gondokról panaszkodik. Kérdezi, mi lehet az ok. A kialakuló székrekedést okozhatja az étkezési szokások megváltozása, esetleg kevesebb mozgás, kevesebb rostot tartalmazó táplálkozás vagy kevesebb folyadékfogyasztás is. Vastagbéltükrözéssel elsősorban a daganatos betegséget kell kizárni. Az orvosi kivizsgálás mellett érdemes napi 2-3 evőkanál búzakorpát elfogyasztani kefirben, joghurtban. Nem marad el a jótékony hatás, ha mindez kellő folyadékbevitellel és a mozgás növelésével párosul.

Ezek is érdekelhetnek