Az orvos válaszol

"Allergiák" jeligét választó olvasónk, bár nemrég olvasott lapunkban a pollen okozta kellemetlenségekről, szeretne többet megtudni a különböző árulkodó tünetekről és a kezelésről. Az allergiák száma egyre gyakoribb. Az allergiás hajlam lehet öröklődő, de kialakulásában nem kis szerepük van a környezeti hatásoknak.

Családi körDr. Szirmák Eszter2006. 08. 25. péntek2006. 08. 25.
Az orvos válaszol

Akinek a szemkötőhártyája érzékeny, annak a legfőbb panasza a szem viszketése, kínzó könnyezése lesz a kötőhártya-gyulladás tüneteként. Az orrnyálkahártya érzékenysége orrfolyást, a garaté garat táji viszketést vált ki. A légúti allergia az allergiás betegségek mintegy hatvan százalékát teszik ki. A pollenallergia kora tavasztól késő őszig terjed, a leggyakoribb a parlagfű iránti érzékenység. A parlagfű júliustól szeptemberig, vagyis elég hosszan virágzik. Védekezés vele szemben egyedül az irtása lehet, amit még zsenge korában, május-júniusban érdemes elvégezni. A virágzó gyomnövény irtását gyomirtóval szakember végezze, és csak olyan helyen, ahol embereket nem veszélyeztet az eljárás.
A parlagfű iránti érzékenység kialakulásához idő kell. Az antigénnel való többszöri érintkezés után lépnek fel a túlérzékenység reakciójaként az allergiás tünetek. Kialakulhat néhány év alatt, de lehet, hogy csak ötven év után jelentkezik. Hogyha pollenszezonban a nátha, megfázás tünetei mutatkoznak és nem múlnak el egy hét alatt, érdemes orr-fül-gégész szakorvoshoz fordulni. El kell ugyanis dönteni, hogy egyszerű megfázás, vírusfertőzés vagy parlagfű-allergia okozza őket. A pollenallergiát az allergének bőrtesztjével állapítják meg. A betegség gyógyításakor rendezni kell a szervezet immunrendszerének kóros túlműködését. Az antihisztaminok semlegesítik az allergiás reakciót kiváltó hisztaminokat. A mellékvesekéreg-hormonkészítmények a gyulladásos reakció tüneteit csökkentik; ez utóbbiak a szteroidkészítmények. Ilyen gyógyszerek léteznek tabletta, szemcsepp, orrspray, orrcsepp és inhalációs formában. A tablettához és az injekcióhoz képest a többiek előnye, hogy csak helyileg hatnak, és így nincs a szervezet egészére kiterjedő kellemetlen hatásuk. A tablettás, hosszan tartó szteroidkezelés egyik legkellemetlenebb lehetséges mellékhatása a csontritkulás kialakulása. A parlagfű okozta allergia kezelését komolyan kell venni. Elhanyagolása esetén évek múltán akár asztma okozta súlyos légzészavar is kialakulhat. Ennél talán még fontosabb a megelőzés. Magyarországon törvény rendelkezik a parlagfű kötelező irtásáról és annak elmulasztása esetén a büntetésről.

Ezek is érdekelhetnek