Nyílnak az iskolakapuk

Új tanév kezdődik, mintegy másfél millió általános és középiskolás diákkal. Meg újabb szabályokkal. Lassan megszokhatjuk, hogy a szeptember számtalan változással köszönt ránk - ember, pontosabban szülő legyen a talpán, aki követni bírja! Összeállításunkban az iskolakezdés újdonságait vesszük számba, és igyekszünk praktikus tanácsokkal szolgálni.

Családi körSzijjártó Gabriella2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Nyílnak az iskolakapuk

Bármily közhelyesen hangzik, a jót igenis könnyű megszokni. Jelesül, hogy évek óta augusztusban dupla családi pótlékot hozott a postás, a beiskolázási költségeket enyhítendő. Idén viszont erre nem számíthattunk. Persze van rá magyarázat: 2006. január 1-jétől átalakult a családtámogatási rendszer, ezen belül jelentősen megemelkedett az egyes gyerekek után járó családi pótlék összege, ugyanakkor megszűnt, illetve beépült a tanévkezdéshez kapcsolódó dupla családi pótlék.
Igaz, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők júliusban és novemberben öt-ötezer forintnyi támogatást kapnak. A kiegészítő gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyámok pedig 7500-7500 forint támogatásra számíthatnak évente kétszer - ez utóbbi mintegy háromezer gyermeket érint.
Csaknem 300 000 gyermek után jár az úgynevezett rendkívüli gyermekvédelmi támogatás. Közülük természetbeni ellátásban részesülnek mintegy százezren, elsősorban tankönyv, tanszer, beiskolázási támogatás formájában - a segítség e formája az eltelt ciklusok alatt nem változott. (Hogy ezek pontosan kiknek is járnak, arról érdemes a lakóhely szerint illetékes önkormányzat jegyzőjénél érdeklődni.)
Felesleges a munkahelyünkön az asztalt verni, a tanévkezdéshez nem kötelező adómentes munkáltatói támogatást adni. Ha mégis kapunk, összegét - amely 19 000 forintig terjedhet - a munkáltató határozza meg.
Ingyen étkezhetnek a bölcsődébe, az óvodába, az általános iskola 1-4. osztályába járó és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek. Ötvenszázalékos kedvezmény jár a három- és többgyermekes családokban nevelkedő gyermekeknek, a tartósan beteg, a fogyatékos tanulóknak, valamint a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülőknek. Harmincszázalékos a könnyítés a kollégisták részére. A gyermek egyéni rászorultsága alapján további gyermekenkénti kedvezményt állapíthat meg a gyermek lakóhelye szerint illetékes önkormányzat.
Megszűnt a minden tanuló után járó általános tankönyvtámogatás. A hozzájárulást a helyi önkormányzat csak az ingyenes tankönyvellátásra igazoltan jogosult tanulók létszáma után igényelheti, fejenként tízezer forintot az 1-13. évfolyamokon. Kik ők? A tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű, a három- vagy többgyermekes családban élő, az egyedülálló szülő által nevelt, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, továbbá a nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult tanulók.
Az igénylésnél az iskolában kell bemutatni a családi pótlék összegét tartalmazó bérjegyzéket vagy egyéb igazoló dokumentumot. Az ingyenes tankönyvellátás nemcsak pénzbeli támogatással, hanem könyvtári kölcsönzéssel vagy más módon is megoldható. Várhatóan 742 300 rászoruló diák jut ingyenkönyvhöz, a nappalis tanulók teljes létszámának 53 százaléka.
Szeptembertől számos változás lép hatályba a főiskolások, egyetemisták diákhitelrendszerében is. Emelkedik az igénylési korhatár: az eddigi 35 helyett már 40 éves korig lehet kérni, azonban a 40. életév betöltése után a törlesztést mindenképpen meg kell kezdeni. Ezentúl már nemcsak a hazai, hanem bármely EGT-tagország akkreditált felsőoktatási intézményébe beiratkozott magyar állampolgárságú hallgató jogosult a diákhitelre. Emellett bizonyos feltételekkel bizonyos hazánkban tanuló külföldi állampolgárok is felvehetik a kölcsönt.
Országszerte csaknem 1500 helyen - egyes postahivatalokban és az együttműködő pénzintézetek kijelölt fiókjaiban - már beszerezhetők és leadhatók a diákhitel-igénylésekhez szükséges új nyomtatványok. Azoknak, akiknek még nincs szerződésük, de már az első, október 13-i kifizetésből részesülni szeretnének, legkésőbb szeptember 15-ig be kell nyújtaniuk a szükséges papírokat, és addig be is kell iratkozniuk a tanintézetükbe.
A választható hitelösszegek nem változtak: havi 15, 21, 25, illetve 30 ezer forint. Viszont a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók - ha vállalják a majdani magasabb törlesztőrészletet - ennél nagyobb összeghez, havi 40 ezer forinthoz (évi 400 ezerhez) is hozzájuthatnak.
Kedvezőbben alakul a törlesztés megkezdésének időpontja is: mostantól csak a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napjától kell elkezdeni a törlesztést. Ez főként a friss diplomásoknak jelent könnyítést, akiknek nagy része általában nem tud azonnal elhelyezkedni. (További információk és letölthető nyomtatványok találhatók a www.diakhitel.hu honlapon.)

Olcsó-drága
Az általános iskolában a legolcsóbb egy elsősöknek szánt felmérő adatlap: 133 forint.
A legdrágább a nyolcadikosoknak szánt A bábok világa című könyv 5900-ért, vagyis a felső tagozatos tankönyvcsomag átlagárának kétharmadáért.
A legolcsóbb szakképzési tankönyv egy gyorsírási gyakorló, ára 232 forint.
A legdrágább a Gépjármű-szerkezettan című, háromkötetes tankönyv 12 937 forintért, ami önmagában nagyobb összeg, mint a középiskolás tankönyvcsomagok átlagára.

Ezek is érdekelhetnek