Szenvedélyek rabságában V.

Családi körCsászár Jenő2007. 03. 16. péntek2007. 03. 16.
Szenvedélyek rabságában V.

Nagyjából hatmillió ember van a Földön, aki egy adott pillanatban épp örömét keresi egymásban - számolta ki egy angol pszichiáter. Mivel a szex elvben a legolcsóbb élvezet, hiszen "alapfelszerelést" mindenki kap hozzá, nem csoda, ha túlzott művelése szenvedélybetegséggé is fajulhat. Éppúgy eluralhatja az életet, mint a drog. Akad, aki bevallja, akad, aki nem.
A 31 éves Zoli beismeri: "Veszélyes a pornó, könnyen rákaphat az ember. Velem is ez történt, már nem is dolgozom, egész nap a világhálón kutakodom újabb és újabb filmek után. Kezdetben még hetente ötször-hatszor voltam együtt a barátnőmmel, aztán meg örültem, ha a havi egy összejött. Később már alig vártam, hogy hazamenjen a lány, én meg nyugodtan letelepedhessek a gép mellé, s keressek valami izgit. Nem csoda, hogy otthagyott... Most itt élek, a szüleimnél, akik eltartanak, és szexképek után kajtatok a neten. Néha rám tör a bűntudat, de képtelen vagyok abbahagyni. Az egyik haverom sejt valamit a titkos dolgaimról. Azt mondja, épp olyan függő vagyok, mint a piások vagy a játékosok, forduljak szakemberhez. Csakhogy visszatart a szégyen."
Az 55 éves Tamás viszont tagadja, hogy bármi probléma volna vele. Későn nősült, közel a negyvenhez, s előtte alaposan kiélte a vágyait. Nem is tudná megszámolni, hány barátnője volt, ám akkor még általában egy lánynak csapta a szelet. Mindkét házasságát akkor rúgta fel, mikor a gyerek pici volt, ő pedig épp belehabarodott valakibe.
Tamás apja az alkohol rabságában élte napjait, ezért a fia megfogadta, nem nyúl pohárhoz. Helyette viszont más élvezetet talált. Néhány éve elvesztette az állását, és nem is keres másikat. Három barátnőjét látogatja felváltva, nagyjából ez tölti ki az életét. A hódítás izgalma és a szerelmi bódulat, amit kezdetben érez, feledteti minden nyomorúságát. Ha nyomasztónak érzi a valóságot, új partner után néz valamelyik hirdetőújságban...
Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség 1987-ben nyilvánította betegséggé a szexfüggést, ami főleg a férfiakra veszélyes. Rossznyelvek szerint az amerikai Michael Douglas színész is ebben a kórban szenvedett.
Mik a tünetek? Az illető nem tud nemet mondani a kínálkozó alkalmakra, a meghittség helyett csak a szexuális élvezetet hajszolja, minden kudarcáért a nemi örömben keres vigaszt. Mániáit - például a kukkolást, ami újabban a peepshow mellett a számítógép elől is űzhető -, illetve félrelépéseit titkolja, ám nem tud róluk lemondani.
Az elvonási tünetek ugyancsak hasonlóak más szenvedélybetegséghez: izzadás, remegés, szégyenérzet. A férfi szenvedélye úgy szabadul el, írja a szakember, mint egy álmából felébredő sárkány. A terápia célja, hogy a túlhajtott nemiséget normális mederbe terelje. Vagyis elálmosítsa a sárkányt.

A lányok angyalok?
Igencsak változó annak megítélése, hogy mi a normális a nemi életben. Száz évvel ezelőtt az észak-afrikai szivan törzs férfitagjaitól elvárták, hogy saját nembeli társaikkal is létesítsenek kapcsolatot. Aki nem volt hajlandó homoszexuális aktusra, azt kinevették, megbélyegezték. A beduinok viszont olyannyira megvetették a férfiak szerelmét, hogy halál járt érte. Hogy a nők mit engedhetnek meg maguknak az ágyban, koronként eltérő. A XVIII. századi Angliában például az asszonynak az "otthon angyala" szerep jutott. Azokat a nőket, akikről kiderült, hogy örömüket lelik a szexben - már amennyiben férjük nem segített ezt titokban tartani -, bujaságuk miatt megbélyegezték. Betegesnek tartott vágyuk miatt orvosi kezelésnek vetették őket alá mint nimfomániásokat, majd bordélyházakba száműzték őket.
Az sem egyértelmű, mi számít pornográfiának. Már az ókori Rómában is árultak erotikus képeket, és senki nem ütközött meg ezen. Más korokban a képzőművészeti alkotások is felháborodást váltottak ki. Caravaggio a szerelem mindenhatóságát jelképező, Amor vincit omnia című képe például egy meztelen, tizenkét esztendős fiút ábrázol. E képet nemrég Berlinben állították ki, gond nélkül. Ám ha ilyen provokatív pózban lefényképeznek egy serdületlen ifjút, az már a gyermekpornó határát súrolja.

Ezek is érdekelhetnek