Tüzeskedők az éjszakában

Családi körCsászár Jenő2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Tüzeskedők az éjszakában

- Előbb nappali játékokkal próbálkoztunk, aztán rákaptunk a tüzezésre - meséli Hliva Alex. Féltucatnyian jöttek most össze a főtéren, hozták a petróleumosüvegeket, a furcsa botokat, láncokat, fonott köteleket. Míg lebukik a nap, Pénz Attila, Oroszi György, Tóta Gábor, Kökényesdi Sándor és Gugolya Péter beavat a nem éppen hétköznapi hobbi rejtelmeibe. A csoportban akad kereskedő, főiskolás, belsőépítész. Egyvalami köti össze őket: a tüzeskedés.
A dolog az ördögbottal kezdődött, azzal a tizenévesek körében népszerű játékkal, amellyel a zsonglőrködés első mozdulatait tanulják. Ők azonban nem tették félre az első ügyetlen mozdulat után e botokat, hanem rájöttek, hogy akár meg is gyújthatják azokat, s mindjárt érdekesebb a mutatvány. Meg persze veszélyesebb is...
A titok nyitja a kevlár - magyarázzák a fiúk. Egy bizonyos, textíliaszerű anyag, ami maga nem ég el. Ellenben megszívja magát az éghető folyadékkal, és az néhány percig vígan lobog a felszínén. Nos, ezzel a kevlárral tekerik körbe az ördögbotokat, így azok lángcsóvát húzva röpködnek fölfelé. (Persze el is kell kapni őket...) Kezdetben farmernadrágból szabott, petróleummal átitatott csíkokkal is próbálkoztak, ám a ruhaanyag csak rövid ideig állt ellen a lángnyelveknek. Így maradtak a rendeltetésszerű anyagoknál, persze azok cseppet sem olcsóak.
A szüleik főleg a tűznyeléstől féltik őket - árulják el a tizen- és huszonéves zsonglőrök. Ezt nem is csodálom, ugyanis a mutatvány titka, hogy az éghető folyadékot előbb a szájban kell megforgatni. Ráadásul megeshet, hogy a lángok a merész mutatványos haját, szemöldökét is megpörkölik.
Egy-egy számhoz hónapokat, akár egy évet is gyakorolnak. A műsoruk nem hiányozhat a diáknapok programjából, s egyre többet hívják őket szórakozóhelyekre is. Néhányan közülük most fényszínházi előadást terveznek - ott persze nem gyújthatnak tüzet, hanem csak fluoreszkáló anyagokkal varázsolják elő a látványt.
Néhányszor, "hirtelen felindulásból" kiálltak már az egri főtérre, például augusztus 20-án, a tűzijáték után. A tüzes produkció hamarosan népes nézősereget vonzott köréjük. Külföldön jóval nagyobb hagyománya van az efféle utcai mutatványoknak. Ezért most Gyuri és Attila nagy kalandra szánta el magát: nyárra Spanyolországba mennek, hogy a mediterrán éjszakákon szórakoztassák a járókelőket. Remélik, az út költségeit sikerül odakinn összekalapozniuk.
Mire mindezt elmesélik, lemegy a nap, kezdődhet a bemutató. Fotós kollégám csak kapkodja a fejét a lángoló botok láttán. Az egyik fiú kelta eredetű eszközt dobál, ezt meteornak hívják. A másik virágot varázsol a lángokból, boszorkányos ügyességgel. A legszebb kép mégis az angyalszárny, villámgyorsan cikázó izzó kötél rajzolja fel a sötétkék égre. S közben épp olyan suhogást hallunk, mintha tüzes angyalok röpködnének az egri éjszakában.

Ezek is érdekelhetnek