Láza van?

Családi körSzijjártó Gabriella2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Láza van?

Pedig a kis Joe valójában láz nélkül nagyobb bajban lenne, mint lázasan. A láz, vagyis a szervezet rendellenesen magas hőmérséklete ugyanis nem betegség, hanem tünet. Ráadásul sok esetben hasznos tünet. A kissé megemelkedő testhőmérséklet mellett sokkal hatékonyabban működik a szervezet védekező rendszere: a láz leállítja azokat a testi folyamatokat, amelyek máskülönben virulni és szaporodni engednék a bejutott kórokozókat.
Mi okozhat lázat? Többek között vírusok (például az influenzáé) és baktériumok (mint például a szalmonelláé). Egyes gyógykezelések mellékhatása és stressz következménye is lehet.
Nagy általánosságban megegyezhetünk abban, hogy a 38 Celsius-fok feletti értéket nevezzük láznak. De nem árt méréskor szem előtt tartani, hogy a férfiaknak valamivel alacsonyabb a hőmérséklete, mint a nőké, és hogy a nap előrehaladtával a test kissé felmelegszik.
Megfigyelések szerint egyes betegségek - például az influenza és a bárányhimlő - tovább tartanak és súlyosabb lefolyásúak, ha a lázat gyógyszerrel lenyomják. Felnőtteknél 38,5 fok fölött javasolt lázcsillapító után nyúlni. Addig pedig pihenjünk és igyunk bőségesen, mert a lázat kísérő izzadás további folyadékvesztést okoz. Ha nagyon forrónak érezzük magunkat, vegyünk langyos fürdőt és a hidegrázás ellen jól takarózzunk be. Azonban egyik módszert se vigyük túlzásba: a hideg fürdő nagyon megterheli a szervezetet, a takaróhegyek alatt pedig túlhevülhet a test.

Mikor forduljunk azonnal orvoshoz?
- Ha három hónap alatti csecsemőnél 37,5 fok fölötti értéket mutat a hőmérő.
- Ha három és hat hónap közötti csecsemőnél 38 fokot vagy többet mérünk.
- Ha félévesnél idősebb kisgyermeknek 39 fokos vagy magasabb láza van.
- Ha felnőttnél a láz eléri a 40 fokot.
- Ha a lázhoz heves fejfájás, nyakmerevség, bőrkiütés, hasi fájdalom és fényérzékenység társul.
- Ha szokatlan aluszékonyság, ingerlékenység, nehéz légzés lép fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek