Foggal ássuk a sírunkat?

Családi körSzijjártó Gabriella2007. 05. 11. péntek2007. 05. 11.
Foggal ássuk a sírunkat?

Magyarországon minden negyedik középiskolás fölös kilókat cipel - derült ki az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) kutatásából. A fiúk között több, a lányok kevesebb a kövér gyerek. Az elhízás nemcsak esztétikai kérdés, ugyanis a túlsúlyosak már gyermekkorban olyan szövődményekkel számolhatnak, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és májpoblémák. S mindez miért? Mert a fiatalok keveset vannak friss levegőn, nem mozognak eleget. A fiúk közül csak minden negyedik sportol naponta, a lányoknak meg csak 13 százaléka.
Nagyon sokat árt az is, ha a gyerekek reggeli nélkül, éhesen mennek el otthonról - márpedig az OÉTI felmérése szerint minden negyedik diák nem reggelizik. Ami nemcsak a pénz hiánya miatt alakul így sok családban, hanem a nagy sietség miatt is. Ilyenkor kap valami zsebpénzt a gyerek, amit aztán vagy uzsonnára költ a büfében, vagy nem, vagy egészséges ételt vesz, vagy nem.
A másik véglet a riasztó fogyókúra-mánia terjedése a kamaszok között. A 7-14 éves lányok egyharmada fogyókúrázott már, a 15 évesnél idősebbek 41 százaléka. A jelenség nem magyar különlegesség, hiszen a karcsúság eszménye már sokkal korábban elterjedt Amerikában. A Minnesotai Egyetem öt éven keresztül folytatott vizsgálata szerint minél elégedetlenebb egy tinédzser a testével, annál valószínűbb, hogy egészségtelen fogyókúrába kezd. Az ottani fiatalok sem a mozgással próbálnak eredményre jutni, hanem a csodadiétákkal. Megfigyelték, hogy azok a fiatalok, akik koplalással igyekeztek fogyni, öt év után többet szedtek magukra, mint azok a társaik, akik egészségen éltek, és nem fogyókúráztak.
A falánkok foggal ássák meg a sírjukat - vélik az orvosok. Egyes európai országokban a halálozások több mint tíz százaléka az elhízáshoz köthető. Hazánkban óránként hét ember hal meg a túlsúllyal összefüggő betegségben.
Aki az orvosok fenti, riasztó bölcsességet vallja, rég kukoricapehelyre cserélte a reggeli sonkás rántottáját. Csakhogy már az egészségesnek reklámozott ételek sem a régiek, állítják brit szakemberek. Az elmúlt három évtizedben a gyártók egyre több cukrot tesznek a reggelinek való pelyhekbe, a teljes kiőrlésű kenyerekbe és a levesekbe, ami a cukorbetegek növekvő számához és a fogak jelentős romlásához vezethet. 1978-ban például egy kukoricapehely-készítmény száz grammja 9,6 gramm cukrot tartalmazott, napjainkban már 17 grammot. A cukor mennyisége tehát majdnem megduplázódott, s immár vetekszik egy jégkrémével.
És akkor még nem is beszéltünk a gyorséttermek magas energiatartalmú, zsíros ételeiről, amelyeket gyakran tesznek felelőssé a fiatalok elhízásáért. Nem mindegy például az sem, hogy ugyanazt az egyenhamburgert hol vesszük. Harmincöt országban vizsgálták a McDonald's és a KFC sült krumpliját, sült csirkeszárnyát, különféle, mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukoricákat, valamint előrecsomagolt aprósüteményeket, s jelentős eltéréseket találtak. Ugyanazon termék teljes zsírtartalma akár negyven százalékkal különbözhet, attól függően, hogy a világ melyik részén vásároltuk.
Hogy hol végeztünk a mezőnyben? Kelet-Európa - Magyarország, Bulgária, Csehország és Lengyelország - különösen rossz eredményt ért el a felmérésben. Legalább annyira rossz volt a zsírarány mutatószáma (32 százalék), mintha ugyanezt a menüt az Egyesült Államokban vásároltuk volna.
Magyarország tiszta Amerika? Valahogy másképp, kevesebb szafttal képzeltük el.

Ivókúra a kilók ellen

A fogyókúrás "csodatablettáknál" többet érnek természetes gyógyvizeink. Nemcsak mert a felhajtó erő jóvoltából a fürdővízben könnyebben tornászhat a túlsúlyos páciens. Az Elhízástudományi Társaság elnöke, Halmy László professzor kutatásaiból kiderült, hogy a glaubersós gyógyvizek kiválóan egészítik ki a diétát. Sikeresebben adták le ugyanis kilóikat azok a fogyókúrázók, akik a napi 1000-1500 kalóriás étrend mellett napjában háromszor két deciliter Mira vizet ittak. A vizsgált páciensek egy hónap alatt hat kilótól szabadultak meg, míg azok, akik nem kortyoltak, csupán két kilóval lettek könnyebbek. Az ivókúra gyorsítja az anyagcserét, mérsékli az emésztőszervi problémákat, és még az epebajokra is áldásos hatású.

Szendvicsbe fojtják bánatukat a duci fiatalok
- Úgyis tudom, hogy utáltok! - ezzel előzte meg a további ugratásokat a kamasz lány, és sértetten kidöcögött a tanteremből. Pedig akkor már ritkán csúfolták "dagadtsága" miatt, lassan a cingár fiúk is felhagytak az "Emőke, libbenj tova!" típusú ugratásokkal. A leányzó lelkébe azonban addigra befészkelte magát a gondolat, hogy ő sohasem lesz olyan, mint a többiek, mert mindhalálig cipeli a fölös kilóit. Emőke óvodás korában ennivalóan kerek arcú, kisiskolásan bájosan gömbölyded lányka volt, s aztán jött a kamaszkor, a hurkái pedig egyre csak sokasodtak.
- Ne is törődj vele, kislányom! A külső nem minden - mondogatta terebélyes édesanyja, miközben megfordította a rántott húst a sercegő zsírban. Emőke pedig vigasztalódott: keverte a vajas krémet, feltekerte a piskótát, s alig várta, hogy bánatában nagyot haraphasson a langyos süteményből.
Az utóbbi tíz évben hazánkban megkétszereződött a kövér gyerekek száma. Főleg azok a kamasz fiúk cipelnek fölös kilókat, akik délelőtt az iskolapadban görnyednek, délután a számítógép előtt, este pedig a televízió elé telepednek. Találóan mondta Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós, hogy az iskolarendszerünk bebörtönzi a diákokat.
- Zolika minden este azzal jött haza, hogy megint csúfolták - meséli a pedagógus édesanya. - Hiába mondtam neki, hogy sportoljon, azt felelte, be sem veszik a focicsapatba, mondván, a dagi úgyse tud futni. Végül az apjának eszébe jutott, hogy itt ez a nagydarab gyerek, miért ne írassuk be vízilabdázni.
Az elején persze röpködtek a megjegyzések az uszodában, hogy ne ugorjon bele a medencébe, mert kinyomja az összes vizet, de Zoli megmakacsolta magát. Nem bliccelte el az edzéseket, viszont hanyagolta a családi lakomákat - s az úszógumi apránként leolvadt a derekáról. A társai ma legfeljebb azért cikizik, mert mindig ő hozza a legkisebb szendvicset. S miután egyetlen falattal bekebelezi, vágyakozva nézi a többiek uzsonnáját.

Ezek is érdekelhetnek