Első gyertyaláng

Kezdődik az advent, az örömteli várakozás időszaka, amikor az otthonunkat ünnepi hangulatba öltöztetjük: felkerülnek a fényfüzérek, a kopogtatók, a hópihe-dekorációk a gyermekszoba ablakába. A család asztaláról nem hiányozhat az adventi koszorú sem, amelyet Nagy Gábor ifjúsági Európa-bajnok, felnőtt Európa Kupa-ezüstérmes virágkötő készített el nekünk.

Családi körB. Pintér Dalma2023. 12. 03. vasárnap2023. 12. 03.

Fotó: Darnay Katalin

Fotó: Darnay Katalin

Összekapcsolva a hagyományosabb szakmai munkát a képzeletnek szabadságot adó képzőművészeti tevékenységgel, Nagy Gábor nem hétköznapi növénykompozíciókat készít. A virágékszerektől kezdve a testdíszekig sokféle alkotás születik meg először a lelkében, majd fizikai formát öltve. Kifinomultság, letisztult stílus, szolid elegancia jellemzi a munkáit. Alkotásaival az ezerarcú természet szépségét akarja megmutatni. Ennek egyik módja, hogy szinte kizárólag élő alapanyagokat, virágokat, terméseket használ egy-egy növényremek megalkotásakor.

Fotó: Móricz Sabján Simon

A látogatásunkkor készülő adventi koszorún a hosszúkás levelű, finom tapintású selyemfenyő és a szúrós borókaágak izgalmas együttese dominál. Az uralkodó zöldet a sárga árnyalatú kraszpédia, a kengurumancs, a leukadendron, a piros bogyós ilex és az indás szerkezetű diplocyclos töri meg. Az utóbbi még javarészt beleolvad a koszorú színébe, de ha beérik a termés, narancssárga és piros árnyalatot ölt. Idővel valamennyi alapanyag kiszárad, ami még különlegesebbé teszi az adventi díszt. Az alkotás a klasszikus arany, piros és zöld színekben pompázik. A virágkötő az aktuális színtrendeket is követi a koszorúinál. Emellett figyelembe veszi, milyen helyiségbe kerül az ünnepi növénykompozíció, illetve a vásárlói igényeket, a nyitottságot és az ízlést. Így lesz szívhez szóló és szép az alkotás.

A karácsonyhoz közeledve, a család vásárosnaményi virágüzletében már minden az ünnepi készülődésről szól, továbbá Gábor Budapesten is folyamatosan teljesíti a vásárlói rendeléseket. Közkedveltek az orchideával, flamingóval tűzdelt élő koszorúk. A tűzőhabnak köszönhetően – amellyel folyamatosan garantálni lehet a növények vízellátását – a díszek kitartanak szentestéig, sőt még tovább szépek maradnak.

Közben vendéglátónk az alakuló koszorúba tobozokat tűzdel, és kétféle színárnyalatú bársonyszalaggal köti körbe az aranyszínű gyertyákat. Minden mozdulatában finomság, szépérzék rejlik. Munkája során megesik, hogy három-négy órán át virágfüzért készít, vagy több száz virágot kell felragasztania a kompozícióra. De aki szereti, amit csinál, számára örömöt okoz az aprólékos alkotás – vallja a virágkötő.

Fotó: Móricz Sabján Simon

A szakma megkedveléséhez kétségkívül hozzájárult, hogy gyermekként a családjával sok időt töltött a természetben, ami legfőbb ihletforrása maradt, túl azon, hogy számára a zene, a tánc, az építészet, divat éppúgy lehet inspiráció az alkotáshoz.

Már a gimnáziumi évek alatt elmerült a képzőművészet világában. Akkoriban festményeket, szobrokat készített, több ma is a fővárosi lakása falát díszíti. Az érettségit követően az édesanyja virágüzletében kezdett dolgozni. Idővel a szakmai képzést is elvégezte, bár a fortélyokat inkább szorgalommal és gyakorlattal sajátította el. Édesanyja, Nagy Katalin virágkötő mester nyomdokait követve nyolc éve ő is benevezett az első versenyére, ahol az országos harmadik helyezést szerezte meg. Számos virágkötészeti szakmai díj mellett 2017-ben megnyerte a felnőtt magyar bajnokságot. Szintén abban az évben az Eurofleurs nemzetközi megméretésen hazánkat képviselve az első helyet, illetve az ifjúsági Európa-bajnoki címet szerezte meg. Tavaly pedig a Lengyelországban megrendezett Európa-bajnokságon ezüstérmes lett. Mindez azért fontos számára, mert így a nevét és a munkáit még többen megismerhetik, más részről pedig a versenyfeladatokkal fejlesztheti magát, mivel nem a megszokott alapanyagokból kell dolgozni, különleges kompozíciókat megalkotni.

Kínában, Koreában, Németországban, Erdélyben és még sokfelé megfordult már. Szakmai képzések, workshopok alkalmával a szakmabelieket arra buzdítja, hogy merjenek kísérletezni új alapanyagokkal. Mellette számos virágkötészeti bemutatót is tart. Nemsokára online webshopja indul gabornagyfloraldesign.com címen, ahol országszerte megrendelhetők lesznek az alkotásai. Továbbá a munkásságát folyamatosan nyomon követhetjük a közösségi oldalain is.

Munkájában mindig a természetességet, az eleganciát tartja követendőnek, és a lakásdíszítés során olvasóinknak is ezt javasolja. Pár fenyőággal, tobozokkal, díszalmával finoman elhozhatjuk az otthonunkba az adventi várakozást. Míg erről beszél, az utolsó simításokat végzi a koszorún. Szárított arany korallpáfrány kerül a zöldbe, ami némileg megtöri és légiessé teszi a kompozíciót. Végül arany hópihéket tűz bele. Már csak egyvalami hiányzik: az első gyertyaláng. Ám azzal megvárja az adventi vasárnapot…