Létezik esküvő előtti depresszió?

Családi körSzijjártó Gabriella2024. 03. 30. szombat2024. 03. 30.
Szijjártó Gabi

Kedves Gabi! 
Nyáron lesz az esküvőm, de sajnos nem tudok neki örülni. Imádom a páromat, és amikor szenteste megkért, madarat lehetett volna velem fogatni. Azóta viszont, hogy elkezdtük a lakodalom szervezését, állandóan stresszes, ideges és kedvetlen vagyok, rengeteget izgulok, hogy minden rendben legyen, hogy mindenki jól érezze magát. 
Nincsen pénzünk külön esküvőszervezőt megbízni, ezért az egész ötletelés, ajánlatkérés, keresgélés, intézés rám hárul, közben pedig a munka és más hétköznapi dolgok is frusztrálnak. A vőlegényem inkább csak meghallgatja, ha intézek valamit, de nagyrészt a saját gondjaival van elfoglalva. Ez is zavar, egyedül hagyva érzem magam. 
Szeretnék én is boldog menyasszony lenni, élvezni a készülődést, de sajnos én mindennek a negatív oldalával küzdök. Azt kívánom, mielőbb legyünk túl az egészen, hogy végre megkönnyebbülhessek és boldogan élhessünk. Ha létezik szülés utáni depresszió, ez vajon az esküvő előtti változata?! 
Üdvözlettel: Boglárka 
 
Kedves Boglárka! 
Nem mondok újat azzal, hogy a menyasszonyok jelentős része sokkal jobban izgul a nagy nappal kapcsolatosan, mint a vőlegények. És nálunk, nőknél gyakori „genetikai hiba” az is, hogy az esküvőnkön a tökéletességre vágyunk. De sajnos éppen a tökéletesség görcsös hajszolásával keseríthetjük meg az odavezető hónapokat – úgy látom, ez zajlik most önben is. A legfontosabb jó tanácsom: vegye lazábban az egészet! 
Tessék tudomásul venni: minél nagyobb a vendégsereg, annál kisebb az esélye annak, hogy minden egyes tagjának tetszik majd az esküvő minden egyes részlete. De hát kinek az esküvője lesz ez?! Kinek a vágya, álma kell, hogy megvalósuljon?! És akkor mi történik, ha valami nem lesz tökéletes?! Higgye el, ha valakinek sótlan lesz a húsleves, majd utánasózza, és a kutya se fog emlékezni erre – de arra biztosan, hogy önök ketten miként ragyogtak! 
Kesereghetnénk még azon, a vőlegénye miért nem segít a szervezésben, de tartok tőle, hogy ezzel ön nem lenne beljebb. Azzal viszont sokkal inkább, ha körülnézne a környezetében, hogy ki alkalmas rá és élvezné is a segítséget az esküvőszervezésben: édesanya, anyós­jelölt, barátnő, testvér, sógornő? Válasszon segítőket, és bátran ossza meg velük a negatív gondolatait meg a feladatokat is. Döntsön bátran mindenben, a vágyai, ízlése szerint – minden úgy lesz a legjobb, elvégre ez az ön napja (is). 
Üdvözlettel: Szijjártó Gabi 
[email protected] 
 

 

Ezek is érdekelhetnek