Tészta a látványműhelyből

Danka Arnold három évvel ezelőtt alapította meg A Tésztakészítő manufaktúrát. A tatabányai látványműhelyben a járókelők megtekinthetik a gyártás folyamatát.

Családi körBalogh Boglárka2024. 08. 23. péntek2024. 08. 23.
Tészta a látványműhelyből

Arnold már gyermekként is nagyon kreatív volt, szívesen kipróbált mindent, akár a játékban, akár a rajzasztalon. A jó ételek iránti érzéke is korán megmutatkozott. Megtetszett neki a szakácsszakma, mert úgy gondolta, hogy az ételek megalkotásának és tálalásának nincsenek korlátai. Szakácsként dolgozva remek alapot kapott, amit ma is számtalan területen tud hasznosítani. 

Danka Arnoldnak korán megtetszett a szakácsszakma


– Játszótér volt számomra a konyha, ahol a képzeletem szabadon szárnyalhatott – emlékszik vissza a kezdetekre. – Több mint 10 évig dolgoztam szakácsként, főleg Ausztriában. 
A saját tészták ötlete akkor merült fel benne, amikor rájött, hogy Magyarországon nem talál igazán minőségi termékeket. 2020 végén döntött úgy, hogy belevág egy saját üzletbe. 
– A munkahelyeimen gyakran csináltam friss tésztát, és éreztem, hogy mennyivel különb az, amelyik megfelelően van gyúrva, pihentetve, és szeretettel, odafigyeléssel készül. Szerettem volna egy olyan terméket létrehozni, amely finom, egészséges, és megfelel a modern táplálkozási igényeknek. Elkezdtem felkutatni a legjobb hazai lisztet és tojást. Ez utóbbiról például sokan nem is gondolnák, milyen fontos alapanyag. Mindig helyi termelőktől származót vásárolok, ezek nemcsak frissebbek és ízletesebbek bolti társaiknál, de rövidebb utat is tesznek meg a termelőtől az asztalunkig. A frissességük mellett azt se feledjük, hogy a helyi termelők gyakran jobb életkörülményeket biztosítanak a tyúkok számára, mint a nagyüzemi tartók, tőlük vásárolva pedig nem csak egészséges tojáshoz jutunk, de támogatjuk a fenntarthatóbb termelési módszereket. 
Miután Arnold egy szép kis készletet összeszedett az alapanyagokból, következhetett az analízis. Készített egy tesztkönyvet, aminek lapjaira felírt néhány támpontot. Ezek többek között tartalmazták a tészta textúráját, főbb jellemzőit, főzve és szárítva is vizsgálva azt. Figyelemmel kísérte, hogy melyik liszttől és melyik tojástól hogyan alakul a tészta íze, színe és állaga. 
– Közel egy év elteltével és körülbelül ötven keverésvariáció finomítása után jutottam el a mai termékhez. Persze az elején én is azt hittem, mint a legtöbben, hogy ha jó a tészta receptje, csak megszárítom, és kész is. Ám ez nem ilyen egyszerű. Mert ott van még a pára, a keverés, az alapanyagok beltartalma, ezek mind-mind befolyásolják a végeredményt. Végül megannyi kísérletezés után megszületett a CH PRO 29 szénhidrátcsökkentett tésztacsalád ötlete, amely ízben szinte megkülönböztethetetlen a hagyományos társaitól, de azoknál sokkal egészségesebb. 
– Folyamatosan tesztelem és finomítom a recepteket, hogy megtaláljam a tökéletes ízvilágot. Különféle alapanyagokkal és arányokkal kísérletezem, és figyelembe veszem a visszajelzéseket is. Mindig van valami, amin lehet csiszolni, legyen az a felhasználóbarát csomagolás vagy a stabilabb eltarthatóság. Naponta nagyjából kétszáz kilogramm tészta készül, de a gyártás mindig a megrendelésekhez igazodik. 
A műhelyben szinte minden tészta durum- vagy részben durumlisztből készül. Minőségének főbb szempontjai, hogy kinézetre szép aranysárga színű, tiszta és csomómentes legyen. Emellett fontos a telt íz, a feldolgozhatóság, és nem utolsósorban a beltartalmának értékei is. Mivel a durumliszt lassabban szívódó szénhidrát, így a tészta fogyasztása után hosszabb ­ideig telítve érzi magát az ember, ráadásul a cukorbetegek számára is ideális választás. 

A legjobb hazai lisztből és tojásból készül


A palettán olyan egyedi ízesítésű tészták is megtalálhatóak, mint a bazsalikomos, amely valódi fűszernövény hozzáadásával készül. Hasonlóan, a többi színes tészta is valódi gyümölcsökkel vagy zöldségekkel kevert, mint például a csili hozzáadásával készült termék. A legnépszerűbbek az orsótészták, a spagetti és a szélesmetéltek, de egyre többen keresik a különleges formákat is. Arnold leginkább az új típusok közül főz, a gomba formájú az egyik kedvence.
 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek