Nagymosás a belsőnkben

Nyomasztó fáradtság, sápadt bőr, fénytelen, töredező haj, kellemetlen teltségérzet. Mindez tipikus jele annak, hogy anyagcserénk már nem képes tökéletesen megbirkózni mindennapi feladataival. Márpedig egészségünk megóvása érdekében a szervezetünkben felgyülemlett mérgektől szabadulni kell.

EgészségünkSzijjártó Gabriella2007. 08. 31. péntek2007. 08. 31.

Kép: méregtelenítés kozmetika egészség szépségápolás 2007 08 20 Fotó: Kállai Márton

Nagymosás a belsőnkben
méregtelenítés kozmetika egészség szépségápolás 2007 08 20 Fotó: Kállai Márton

Nézzünk kicsit magunkba! Az egyenlet egyik oldalán: kalóriák, káros anyagok és a stressz. A másikon: szervezetünk „hulladékszállító” egységeinek munkabírása. Ha a fentebb felsorolt tüneteket észleljük magunkon, az azt jelenti, már nem tehetünk egyenlőségjelet a két oldal közé. Vagyis jóval többet eszünk, mint amennyire szükségünk lenne, többet annál, mint amennyit testünk fel tud dolgozni és ki tud választani.
Tányérunkon rendszerint túl kevés a vitamin és a rost, túl sok a cukor és a zsír. Ehhez jönnek még a kávé, a fekete tea, az alkohol és a cigaretta káros összetevői, valamint a gyógyszerek (többnyire fájdalomcsillapítók) lerakódott maradványai. Ráadásul – hogy ezt a katasztrofális „turmixot” még teljesebbé tegyük – még keveset is iszunk, így szervezetünkből képtelenek távozni a felgyülemlett mérgek.
A salakanyag leginkább a bél nyálkahártyáján, a nyirokrendszerben, a kötőszövetben, a bőrön és a hajtövön rakódik le. A hagyományos értelmezés szerint a salaktalanítás azt jelenti, hogy felgyorsítjuk anyagcsere-folyamatainkat, azon belül is főleg a hulladékanyagok kiválasztását.
Nem kell nagy hókuszpókuszra gondolni, a víz a legegyszerűbb és a lehető legjobb salaktalanító – magyarázza Sütő Éva szigetszentmiklósi kozmetikusmester. Napi két-három liter serkenti az anyagcserét és segíti a szervezet méregtelenítő munkáját, enélkül bele se fogjunk a méregtelenítésbe! Minél többet iszunk, annál gyorsabban ürül ki szervezetünkből mindaz, amire már nincsen szükség. Ásványvíz vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy az kevés nátriumot tartalmazzon és lehetőleg szénsavmentes legyen! Minden pohár fekete után plusz 3-5 dl folyadékot kell pótolnunk, ugyanis a kávé vízhajtó hatású.
A megfelelő folyadékbevitel mellett masszázzsal aktiváljuk a nyirokrendszert! A nyirokpályák mentén végzett masszázs – például természetes sörtéjű kefével – serkenti a nyirokáramlást, és támogatja a szervezet méregtelenítő munkáját. Simítsuk végig enyhe nyomással a jobb lábunkat bokától a combtőig ötször egymás után, majd tegyük ugyanezt a bal lábon is! Ezután ugyanígy a jobb és bal kart is masszírozzuk, mindig a szív irányába, ez felpezsdíti a nyirokáramlást.
Ha salaktalanításba fogunk, hetente kétszer radírozzuk át a bőrt luffaszivaccsal, hogy a salakanyagok a bőrön keresztül könnyebben távozzanak.

(Következő számunkban folytatjuk a témát.)

Ezek is érdekelhetnek