Az orvos válaszol

Női betegség jeligére. Hatvankét éves olvasónk kérdezi: mi lehet az oka, hogy vizelete néha elakad, illetve mosakodás közben gyakran előbukik a hüvelyen át. Nőgyógyásza műtétet javasol.

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2008. 06. 20. péntek2008. 06. 20.
Az orvos válaszol

A női vizeletürülési rendellenességek egyik leggyakoribb oka a méh süllyedése, amelynek különböző fokozatai vannak: az enyhe süllyedéstől egészen addig, hogy a méh részben vagy egészben kicsúszik a hüvelyből és megjelenik a szeméremtest előtt. Ez utóbbi esetben beszélünk részleges vagy teljes méhelőesésről. A süllyedés keletkezésében a medencefenék izomzatának sérülése játszik főszerepet, ami legtöbbször szülés után történik meg. Ha nem szült nőnél lép fel a jelenség, rendszerint a medencefenék örökölt gyengesége áll a háttérben. A nemi szervek anatómiai helyzetéből fakadóan a méh süllyedése együtt jár a hüvely süllyedésével.
A betegség kezdeti tünete általában a tompa, húzó jellegű keresztcsonttáji fájdalom: gyakran érzi úgy a beteg, hogy ki akar valami esni a hüvelyéből. (Teljes méhelőesés esetén tisztálkodáskor  tapintja is az előesett szervet.) Ezek mellett megjelenhetnek a vizsgáló által is észlelt tünetek, mint a folyás, a vérzés. A húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső rendszerére gyakorolt húzó-nyomó hatás következtében a vizelet nehezen indul meg, sokszor pang.
Az elváltozás műtéttel orvosolható, ami sokszor nem könnyű feladat, és a műtét ellenére a méhsüllyedés kiújulhat. A végleges gyógyulás könnyebben érhető el, ha a méhet eltávolítják. Erre idősebb korban gyakran sor is kerül. Ha mégis elmarad, előfordulhat, hogy a hüvelyen fekélyek alakulhatnak ki, amelyekből rosszindulatú daganat is kifejlődhet. Olvasónk akkor jár el helyesen, ha ismét felkeresi a nőgyógyászát, és pontos tájékoztatást kér az észlelt elváltozásról, a lehetséges következményekről és a megoldások lehetőségeiről.
A medencefenék izomzatának petyhüdtsége, a tartószalagok megnyúlása miatt jelentkező vizelési, székelési panaszokat korai szakaszban megelőzhetjük a rendszeresen végzett intimtornával. Ennek egyik egyszerű gyakorlata, hogy összehúzzuk a végbél, a hüvely izomzatát, és néhány másodpercig  így tartjuk. Egyúttal az alhas, a farpofák izomzatát is behúzzuk, és úgy megtartjuk. A gyakorlatot lábakat térdben behajlítva, fekvő, valamint ülő helyzetben is ismételjük meg, naponta többször.

Ezek is érdekelhetnek