Bővülő vegyi lista

Nincs olyan ember, se idős, se fiatal Európában, akinek a vére ne lenne szennyezett. E korántsem hízelgő megállapítás alapja az a nemrégiben végzett nagyszabású uniós vizsgálat, amelynek során a tagországokban élő egyes, véletlenszerűen kiválasztott családok (köztük egy magyar család) vérmintáit elemezték.

EgészségünkValló László2009. 06. 19. péntek2009. 06. 19.
Bővülő vegyi lista

Kiderült: legalább 107 mesterséges vegyi anyag mindegyik mintában jelen volt. A kimutatott vegyületekre jellemző, hogy fölhalmozódnak a szervezetben, nem vagy csak nagyon lassan bomlanak le, és – legalábbis részben – károsak az egészségre. Ezek zömében a mindennapi használati tárgyainkból származnak, például a tapadásgátló bevonattal ellátott edényekből, a különböző textilekből, (új) bútorokból, illatszerekből.

A Torontói Egyetem kutatóinak legújabb vizsgálata szerint azonban az emberi vérben jelen lévő anyagok egyre bővülő listájához nyugodtan hozzáírhatunk egy újabbat. Ez pedig nem más, mint a gyorséttermek olaj- és zsírálló csomagolóanyagainak egyik alkotóeleme, és leginkább a teflonedények bevonatában, a mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukoricát tartalmazó tasakokban, valamint a pizzásdobozokban fordul elő.
Vérünk tehát egy újabb alkotóelemmel gazdagodik. Csak maradjon még hely a vörösvérsejteknek is!

Ezek is érdekelhetnek