Az orvos válaszol

Veszélyeztetett kor jeligére. Olvasónknál a menopauza beköszöntével néhány kellemetlen tünet jelent meg. Időnként vannak bizonytalan mellkasi fájdalmai, de a klimax okozta panaszok sem nagyon múlnak. Orvosa hormonpótlást javasolt, de előtte kardiológushoz küldte a mellkasi panaszok miatt. Kérdezi: szükséges-e a vizsgálat, vagy csak túlzott óvatosságról van szó?

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.
Az orvos válaszol

A bizonytalan mellkasi fájdalom hátterében bizony meghúzódhat koszorúér-betegség is. Nem árt tudni azt sem, hogy a nők koszorúér-betegsége sokszor jelentkezik atípusos panaszokkal. A nőknél az infarktus jeleként fellépő mellkasi fájdalom sokszor eltér a szokottól: lehet görcsös, tompa, nyomó, de szorító is; jelentkezhet torok- és szívtájon vagy a szegycsont mögött. A hormonpótlás előtt tanácsos egy részletes kardiológiai vizsgálattal meggyőződni érrendszerünk állapotáról. Ugyanilyen fontos azonban a koszorúér-betegség kockázatának csökkentése e korban, hiszen nem védenek már a női hormonok.

A megelőzésben segíthet az ösztrogénhormon-pótló kezelés, de csak megfontoltan adva olyanoknak, akiknél a részletes előző vizsgálat kizárja a kezelés lehetséges negatív hatását. Az ösztrogén szívre gyakorolt feltételezett pozitív hatása mellett ugyanis számolni kell a mellrák megnövekedő kockázatával. Emellett egyes vizsgálatokban azt találták, hogy a hormonpótlásnak nincs pozitív hatása a szívre, ha a nőnek már van valamilyen szív- és érrendszeri betegsége, sőt az ösztrogén még fokozhatja is a szívroham kockázatát. Mindez alátámasztja a kardiológiai vizsgálat szükségességét.

A koszorúér-betegség kockázatának csökkentése csak komplex kezeléssel lehetséges. Ellenőrizni kell a vérnyomást, törekedni kell az ideális testsúly elérésére és megtartására. Fontos a rendszeres mozgás, a koleszterin-, a húgysav- és a vércukorszint rendezése, a káros stresszek kerülése vagy azok megfelelő kezelése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek