Daganatűző javallat

A Rákkutatási Világalap felmérése szerint a rosszindulatú daganatos betegségek legalább harmada megelőzhető lenne megfelelő életmódbeli változtatásokkal. Ezek a becslések az egész népességre vonatkoznak, az nem olvasható ki belőlük, hogy egyénenként milyen mértékben lehetne csökkenteni a daganatok kialakulásának kockázatát rendszeres testmozgással, a testsúly kordában tartásával és megfelelő diétával.

Egészségünk2009. 08. 14. péntek2009. 08. 14.
Daganatűző javallat

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az életmódbeli változtatásokkal ugyan jelentősen csökkenthető a daganatok rizikója, de természetesen ezzel nem lehet százszázalékosan elkerülni a rákbetegségeket.

A rosszindulatú daganatok kifejlődésének hátterében számtalan ok állhat, melyek közül kiemelkedően fontosak az életvezetési szokások, hiszen ezeken változtatni lehet. Ha emellett még a dohányzást is mellőznénk, az alábbiakban felsorolt daganatfélék előfordulási gyakoriságát még ennél is jobban vissza lehetne szorítani. Nézzük, hány százalékkal csökkentenénk a rák kialakulásának kockázatát, ha egészséges életmódot folytatnánk!

– Emlőrák:
38%
– Vastag- és végbélrák:
45%
– Tüdőrák:
36%
– Hasnyálmirigyrák:
39%
– Gyomorrák:
47%
– Nyelőcsőrák:
69%
– Szájüreg-, garat- és gégerák:
63%
– Méhnyakrák:
70%
– Veserák:
24%
– Húgyhólyagrák:
21%
– Májrák:
15%
– Prosztatarák:
11%

Ezek is érdekelhetnek