Rákmegelőző védőoltás lányoknak és fiúknak

Csak egy tűszúrás a HPV ellen

EgészségünkHabik Erzsébet2023. 09. 02. szombat2023. 09. 02.

Fotó: Chicago Tribune

Fotó: Chicago Tribune

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek a HPV (humán papilloma vírus) elleni ingyenes védőoltást. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi osztályvezetője a Kossuth rádióban elmondta: a szülőknek írásban kell nyilatkozni arról, igénylik-e a vakcinát a gyermeküknek, amit majd az iskolaorvos ad be. A teljes védettséghez két oltásra van szükség, legalább fél, legfeljebb egy év különbséggel. Az első oltás idején a 15. életévüket betöltött tanulók három oltást kapnak.

Magyarországon évente körülbelül 3000 rákos megbetegedésért felel a HPV, ezek körülbelül harmada halálos kimenetelű. Ne gondoljuk, hogy csak a nőket érinti: évente 400-500 nő és ugyanennyi férfi hal meg olyan daganatban, melynek kialakulásáért a HPV vírus a felelős. A méhnyakrákok csaknem 100, a hüvelyrákok 70, a végbélnyílás körüli rákok 85, a középgaratrákok 80, a péniszrákok 54 és a szeméremtesti rákok 60 százalékát a HPV okozza. A hetedikeseknek felajánlott térítésmentes oltással és a szűrővizsgálatokkal ezeknek a nagy része elkerülhető lenne – írja az MTI a rádióban elhangzottak alapján.

A vírusnak több mint száz típusa ismert. Az oltóanyag a leggyakrabban megbetegedést okozó 9 típus ellen készíti fel a szervezetet, ezt kapják meg a diákok. Mint minden oltás, ez is okozhat mellékhatásokat, melyek többnyire enyhék – hőemelkedés, bőrpír, fejfájás –, a súlyos allergiás reakciók nagyon ritkán fordulnak elő.

A vírusról az elmúlt évek tájékoztató kampányainak köszönhetően egyre többen hallottak már, de továbbra is sokszor találkozni azzal a tévhittel, hogy csak a lányokat, nőket fenyegeti. Ez azonban nem igaz, a fiúk is érintettek, ráadásul nagy szerepet játszanak a fertőzés terjedésében is. A fiúk oltása így a saját egészségük védelmén túl a lányoknál jelentkező daganatos megbetegedések miatt is fontos: bevonásuk az oltási programba nem kevesebb, mint további 40 százalékkal csökkentheti a méhnyakrák, valamint a hüvely és a szeméremtest megbetegedéseinek kockázatát.

Az Egészségügyi Világszervezet célja, hogy 2030-ra a 15 évesnél nem idősebb lányok 90 százaléka kapja meg a vakcinát. (További információk az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon olvashatók.)

 

Ezek is érdekelhetnek