Égbe szökik a munkáskéz ára!

Az utóbbi években alaposan megnőtt a megbízható kézi munkás - az úgynevezett napszámos - becsülete. Meglátszik ez a bérén is: ma egyes térségekben akár dupláját is megfizetik annak, amit három évvel ezelőtt kaphatott. A dolgos alkalmi munkavállaló keresetté vált. Az uniós csatlakozás pedig újabb esélyt kínál számukra, miközben itthon is bővülnek lehetőségeik.

Egyéb2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
Égbe szökik a munkáskéz ára!

/Miközben az Európai Unió majd' minden jelenlegi tagállamában azért lobbiznak politikusaink, hogy a magyar állampolgárok minél előbb szabadon vállalhassanak munkát, addig itthon nemcsak a képzett munkaerőből - mondjuk röntgenorvosból vagy éppen építésvezetőből - alakult ki hiány, hanem olyan, ma kevésbé említett "szakma" is keresetté vált, mint például a napszámosé. Mármint a megbízható, lelkiismeretes, nem iszákos alkalmi munkásé, aki legalább olyan gondossággal kapál, kaszál, metsz, kertészkedik, mint magunk.
{p} Nem egy faluban már napi gondot jelent rálelni ilyen emberre. A komoly napszámos ugyanis ma - kis túlzással - előjegyzési naplót vezet: tavasz lévén, minden napja betáblázva, előre kell vele egyeztetni, hogy biztosak lehessünk, ha kell, jön a segéderő. Maga a szó: napszámos, már csak részben írja le a tényleges helyzetet. Gyakran évek óta stabil brigádok komoly, hetekre, hónapokra szóló megállapodások alapján járnak dolgozni, s a "napszám" igazából heti vagy havi bérezésnek felel meg. Ami mindebből igazából hiányzik, az a biztonság: valójában senki nem tudja, meddig is szól a szóbeli "szerződés". Ma százezrek élnek alkalmi munkából. A legtöbben "hivatalosan" munkanélküliek, illetve hasonlóan sokan vannak az előnyugdíjasok, a leszázalékoltak is. Ők a tavaszi és őszi szezonmunkák során napszámból képesek havonta akár 80-100 ezer forinttal gyarapítani jövedelmüket.
{p} Nem mindegy azonban, hogy az ország melyik térségében él a napszámos. Itt is érvényesül ugyanis a különbség Nyugat és Kelet között: előbbiben napszámmal naponta legalább egy ezressel többet lehet keresni, sőt ha az alkalmi munkás építőipari vagy más szakipari tevékenységre "szerződik", a differencia már kettő-négyezer forint is lehet. Az országban sajátos helyzet alakult ki: míg az utóbbi években Kelet-Magyarországon a kisebb bérigényű ukrán és román alkalmi vendégmunkások leszorították a napszám díját, a nyugati határszélen májustól tovább növekedhet az alkalmi bér. Az ottani napszámosok nagy valószínűséggel Ausztriában is vállalnak majd munkát - ahogy megtudtuk, ők valóban alig várják a csatlakozást. Helyüket az ország középső vidékén élők vehetik át, míg a Duna-{p}{p} Tisza közén a keleti megyék alkalmi munkásai találhatnak munkát. Ki hitte volna, hogy még az ő életükre is ilyen közvetlen módon hat a csatlakozás?
A napszámosokat az utóbbi évekig a feketemunka tipikus megtestesítőjeként tarthatta számon a közvélemény, legyen szó mezőgazdasági vagy éppen építőipari foglalkoztatásról. Mára a kép tisztulni kezdett: a Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint évről évre több, igazolt, bejelentkezett dolgozó és munkáltató él az alkalmi munkavállalási könyv (AM-könyv) adta lehetőséggel. Olcsóbb ugyanis a munkáltatónak ilyen könyvvel foglalkoztatni néhány napra embereket, mint kifizetni az egyre növekvő bírságokat.

{p} A munkaügyi felügyeletek egyre keményebbek: nap mint nap lehet számítani megjelenésükre. Ugyanakkor a pozitív tapasztalatok mellett vannak józan ésszel fel nem fogható fejezetei is a napszámosokról szóló történeteknek. Lapunk tudósítói egytől egyig arról számoltak be, hogy nagyon sokan - szociális segélyből élő, évek óta munkát nem vállaló, életerős férfiak - nem is akarnak napszámosként pénzt keresni. Igaz, többségüket a gazdák nem is alkalmaznák: mint mondják, "megégették már a kezüket" velük.
{p} Ez is magyarázat arra, miért is alakult ki mára komoly - és valóban fizetőképes - kereslet a megbízható napszámosokra. Márpedig a magyar mezőgazdaságban a következő években még nagyobb lesz a keletje az ilyen munkáskéznek: többszörösére növekszik a biogazdálkodásba bevont terület, bővülni fog a kertészeti ágazat, teret nyer az agrár-környezetgazdálkodás. Mind-mind kézimunka-igényes terület - felvetődhet hát a kérdés: ki szedi majd le az almát, ki gyomlál a fóliában?
{p} Különösen azt értékelik napjaink alkalmi munkavállalói, hogy nem kell írásos munkaszerződést kötniük a munkaadóval, az AM-könyv kitöltése munkaszerződésnek minősül - összegezte lapunknak Pongrácz Erika, a Foglalkoztatási Hivatal munkatársa. A munkáltatók jogosultak alkalmi munkavállalók, napszámosok foglalkoztatására, amennyiben az illető betöltötte a 16. életévét. Kikötés, hogy a dolgozó legfeljebb öt egymást követő naptári napot tölthet ugyanannál a munkaadónál, illetve ugyanennyit alkalmi munkaviszonyban. Egy évben maximum kilencven (havonta tizenöt) napot lehet AM-könyvvel dolgozni azonos munkaadónál.

Ezek is érdekelhetnek