Recept

Jobb napok - kopp-napok

Egyéb2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
Recept


Szicíliai saláta
Leveleire szedünk szét 1 fej megmosott salátát. Felkarikázunk 2 darab sárgarépát, fél kg paradicsomot, 1 szál póréhagymát. Felkockázunk 1 darab narancsot, 10 dkg gombát. Az öntethez összekeverünk l evőkanál mézet 3 evőkanál olajjal, 3 evőkanál citromlevet, sót, borsot. A zöldségeket a salátalevelekre halmozzuk, és a kikevert öntettel meglocsoljuk. Két órán át a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Dani kagylós spagettije
Sós vízben megfőzünk l csomag spagettit. Elkészítjük a mártást 1 pohár joghurttal, l pohár tejföllel, 5 dkg juhtúróval. Hozzáadunk 1 üveg levétől lecsöpögtetett kagylókonzervet, fél doboz sprotnit. Ízesítjük apróra zúzott fokhagymával ízlés szerint, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval és szerecsendióval. Hozzákeverünk 2 dl száraz fehérbort. A mártást elkeverjük a spagettivel, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben addig sütjük, míg a sajt ráolvad.
Régimódi mandulatorta
Hat tojásfehérjét felverünk kemény habbá, majd apránként hozzáadunk 10 dkg porcukrot, 5 dkg kakaót, 5 dkg őrölt mandulát. Kivajazunk, -lisztezünk két kerek sütőlapot. Nyomózsákból spirál alakban, belülről kifelé nyomjuk a habot és így formázzuk a sütőlapra. Kis lángon sütjük 4-5 percig. Lassan kiborítjuk és hagyjuk kihűlni. A krémhez a tojássárgát felverjük 10 dkg kristálycukorral, hozzáadunk 1 dl tejszínt és kis lángon főzzük folyamatos kevergetés mellett, míg besűrűsödik. Levesszük a lángról, és darabonként belekeverünk 13 dkg vajat, majd hagyjuk kihűlni. A fele krémmel megkenjük az egyik lapot, ráillesztjük a másikat, és a maradék krémmel bekenjük az egész tortát. Hámozott, szeletelt pirított mandulát szórunk rá.
A menü ára 4 személyre: 1900 Ft.
{p}
Tavaszi töltött káposzta
Egy közepes fej káposztát nagy lábosban főzünk 8-10 percig. Lebontjuk a külső leveleit, amennyi könnyedén lejön. A közepét kivágjuk, felaprítjuk, és hozzáadunk 25 dkg spenótot, amit előtte néhány percig főztünk. Jól összedolgozunk 10 dkg apróra vágott sonkát (húsvéti maradék kitűnő), 10 dkg apróra vágott hagymát, 1 dl paradicsomlét, 10 dkg rizst, 15 dkg zöldborsót, 20 dkg kolbászhúst. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a káposztaleveleket. Beborítjuk a külső levelekkel és belekötjük egy konyharuhába. 2 liter vízbe dobunk 2 húsleveskockát, és ebben főzzük a káposztát 3 és fél óráig. Tálaláskor levesszük a konyharuhát és meglocsoljuk kevés főzőlével.
Banánparfé
Keverőtálba összeturmixolunk 5 darab banánt, l citrom levét, 10 dkg porcukrot. Hozzáöntünk  4 dl joghurtot és simára keverjük.  2 dl tejszínből kemény habot verünk, és óvatosan a krémhez adjuk. 30 percre betesszük a fagyasztóba, majd kivesszük és megkeverjük. Ezt megismételjük 2 alkalommal, majd kivesszük és átöntjük őzgerincformába. Legalább 6 órára fagyasztóba tesszük. Tálalás előtt legalább 10 percre forró vízbe állítjuk, így egyszerűbb kiborítani. Néhány karika banánnal és tejszínhabbal díszítjük. (Mielőtt kínáljuk, hagyjuk 10 percre a konyhában, ne legyen jeges a krém.)
A menü ára 4 személyre: 800 Ft.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek