Recept

A húsvéti asztalra

Egyéb2004. 04. 02. péntek2004. 04. 02.
Recept


Sonkaleves
Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt hús, 2 húsleveskocka, 1 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 csokor snidling, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 teáskanál mustár, őrölt bors.
A megdarált füstölt húst felöntjük bő l liter vízzel. Hozzáadjuk a leveskockát, ízesítjük mustárral és őrölt borssal. Ha felforrt, tíz percig kis lángon főzzük. A tejfölben simára keverjük a lisztet, majd behabarjuk a forrásban lévő levest. Beleszórjuk az apróra összevágott snidlinget és petrezselyem zöldjét, jól felforraljuk. Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
{p}
Tárkonyos bárány
Hozzávalók: 1 kg bárány eleje és lapockája, 2 kis fej vöröshagyma, 7 dkg vaj, 4 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, l evőkanál finomra vágott tárkonylevél (vagy 1 csapott evőkanál szárított tárkony), só, citromlé, tárkonyecet.
A csontokból csontlét főzünk, közben a bárányhúst pörkölt nagyságú darabokra vágjuk. A megmosott húst annyi csontlében, amennyi jól ellepi, feltesszük főni. Ha felforrt, megsózzuk, és a megtisztított, egészben hagyott hagymákat beletesszük. Lefedve tovább főzzük. Ha a hús majdnem puha, a hagymákat kivesszük. Hozzáadjuk a finomra vágott vagy szárított tárkonylevelet. A forró vajban megfuttatjuk a lisztet, vízzel felengedjük, és állandó keverés közben a bárányhoz adjuk. Belekeverjük a tejfölt. Citromlével és tárkonyecettel ízesítjük, felforraljuk. Közben a tejszínt és a tojássárgáját habverővel simára keverjük, az étel levéből apránként hozzáadunk egy keveset. Vékony sugárban csorgatva, állandóan kevergetve a húshoz adjuk, de már nem forraljuk, mert összefut. Petrezselymes burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.
{p}
Citromkrémszelet
Hozzávalók: 8 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 tojás, 1 citrom, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor. A krémhez: 2 csomag citromos pudingpor, 1 l tej, cukor ízlés szerint, 4 dkg liszt, 3 tojásfehérje, darált dió.
A vajat a cukorral és a tojással negyed óráig keverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, 25 dkg lisztet és a sütőport. Zsírozott és lisztezett tepsiben megsütjük. A tésztát kihűlés után vastagon bevonjuk a krémmel. A hideg tejben elkeverjük a pudingport, a lisztet és a cukrot. Állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levett krémhez még forrón hozzáadjuk a tojásfehérjéből felvert kemény habot. A tetejét meghintjük darált dióval. Ha kihűlt, szeletekre vágjuk.

Ezek is érdekelhetnek