Szép gyepet a kertbe

Igaz ugyan, hogy idén nehezen érkezett meg a tavasz, azonban - ellentétben a korábbi évekkel - számottevő csapadékot hozott, így a mélyebb talajrétegek is föltöltődhettek valamelyest. Ennek tudatában még áprilisban bízvást nekifoghatunk a fűmagvetésnek. Viszont a biztonságos és jó eredéshez, az egyöntetű fejlődéshez vetésünket öntözni kell, legalább a zsenge fű időszakáig.

EgyébValló László2004. 04. 16. péntek2004. 04. 16.
Szép gyepet a kertbe

{p}
A mutatós és tartós gyeptakaró egyik fontos feltétele a tápanyaggal jól feltöltött, szépen elmunkált talaj. Ebben az első mozzanat a terület gyomtalanítása, amit legjobb, ha kapával vagy kézzel végzünk. A nagyobb gazokat meg a tarackot kivétel nélkül szedjük ki, a kisebbek közül pedig amennyit csak lehet. A munka során gyűjtsünk össze mindenféle szennyezőanyagot, követ, kavicsot is.
{p}Nagy tévedés azt hinni, hogy az elvetett fűmagból előbb-utóbb szép gyep lesz a legsoványabb talajon is. Gyep ugyan valóban lehet belőle, de szép soha. Bármilyen talajba vetjük is a fűmagot, trágyázni mindenütt szükséges, a sovány, laza homokon, a nyers agyagtalajon pedig egyszerűen nélkülözhetetlen, hogy szerves anyaggal is gazdagítsuk a magvetés földjét. Itt legalább 5-10 kilogramm érett szerves trágyát, komposztot vagy dúsított tőzeget szórjunk ki a felszínre négyzetméterenként. Ezt követően ássuk föl a talajt, és forgassuk be a trágyát.
{p}A magágy felszínének alapos megtisztítása és elegyengetése elspórolhatatlan művelet. Ha ugyanis kő, kavics vagy gyökérmaradvány szennyezi a felszínt, ez később akadályozni fogja a fűnyíró gép munkáját. A hepehupás talajon a víz összegyűlik a gödrökben, a dombokon pedig "kinő" a fű a felszínből. Mindez megnehezíti az ápolást, a nyírást, és kifoltosodhat a fűszőnyeg.
A magágy felszínének megtisztítását és elegyengetését a hengerezés kövesse. Ha ilyen eszközünk nincs, akkor széles deszkát fektessünk az elmunkált felszínre, majd ráállva súlyunkkal tömörítsük egyenletesen a földet. A deszkát azután folyamatosan helyezzük tovább.
{p}Előnyös, ha az így tömörített felszínen apró fogú gereblyével barázdát húzunk. Ezután következhet a vetés, szélcsendes időben végezzük. A fűmagból négyzetméterenként 30-50 grammot szórjunk ki egyenletesen a felszínen. Ezután a függőlegesen tartott gereblyével finoman verjük be a magvakat a földbe. Jó, ha ezt követően ismét tömörítjük a felszínt hengerrel vagy deszkával. Ha mindezzel végeztünk, alaposan öntözzük be a vetést úgy, hogy az öntözőkannára vagy a tömlő végére apró nyílású öntözőrózsát teszünk. Közben vigyázzunk, hogy a magvak lehetőleg ne kerüljenek a felszínre.
{p}Az üzletekben leginkább sport, pázsit vagy golf szavakkal jellemzett fűmagkeverékek kaphatók. Ezekről az a hír járja, hogy például a sport címszóval árusított keverékből olyan gyepet kapunk, amelyik jól bírja a taposást. Ehhez képest a golf közepesen, a pázsit pedig a legkevésbé taposástűrő, minthogy ez utóbbi legfőbb rendeltetése, hogy tetszetős, szemet gyönyörködtető gyepet adjon. {p}A baj csak ott van, hogy a keveréket alkotó füvekről, azok tulajdonságairól semmit nem árulnak el a forgalmazók. Ezzel együtt a tömegesen árusított fűmagkeverékek megfelelnek az átlagos elvárásoknak, ám ha valaki igényes, egyedi, esetleg még termőhelybe, tájba is illő, szép gyepet szeretne a kertjében látni, annak többet kell tudnia a pázsitnak alkalmas füvekről. Például érdemes megismerkedni a Szarvasi Mezőgazdasági Kutató-Fejlesztő Kht. kitűnő fűmagjaival, illetve keverékeivel, amelyeket Janowszky János nemesített, s amelyek eleddig Angliában, Japánban, sőt már Kínában is nagy sikereket értek el.