Akit mindenki tisztel

A portugáliai labrarúgó Európa-bajnokság eseményeit figyelemmel kísérve, a következő hetekben mindahányszor egy-egy jeles résztvevőt mutatunk be olvasóinknak.

Egyéb2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Akit mindenki tisztel


Bár ezen a tornán nincs hiány a klasszisokból, akad egy olyan személy, aki már-már a legjobb futballistáknál is komolyabb ismertséget vívott ki magának. Mert ami egykor Puhl Sándor volt, az mára Pierluigi Collina lett: a magyar bíró sorozatban négyszer volt a világ legjobbja, az olasz pedig öt elsoségével már meg is döntötte rekordját.
Mondhatnánk, Collinának könnyű dolga van: mert aki belenéz abban a kopasz fejben oly mélyen ülő szemekbe, annak biz' elmegy a kedve mindenféle reklamálástól... Kétségtelenül igen meglepő külseje van az olasz sporttársnak, de nehogy azt higgyük, hogy ez zavarja: ő maga találta ki magának ezt az igen könnyen kezelhető frizurát. Népszerűsége nemcsak abból adódik, hogy különösebb maszkírozás nélkül elmehetne a Sikoly-filmekbe vagy alakíthatná a gnóm Gollamot a Gyűrűk urában, hanem abból, hogy szenzációs bíró.A civilben pénzügyi tanácsadóként dolgozó Collina 17 évesen, 1977-ben kezdett el a játékosok idegeire menni, és kilenc éve került a FIFA-keretbe. Nem sok vitás esete volt pályafutása során, hiszen kíméletlenül rendet tart a pályán, és - bizony ez a legnagyobb elismerés - maguk a futballisták is szeretik, ha ő vezeti a meccset. Márpedig eddig vezetett eleget: 2002-ben ő dirigálta a brazil-német világbajnoki döntőt, 1999-ben övé volt a Bajnokok Ligája fináléja, néhány hete megkapta az UEFA-kupa döntőjét, és szombaton Collina fújta, közmegelégedésre, az Eb görög-portugál nyitómeccsét. Aligha tévedünk nagyot, ha azt állítjuk: jó esélyes az Európa-bajnokság utolsó meccsének levezénylésére is, bár ő maga azt mondja, nem szeretné kiérdemelni ezt a megtiszteltetést. Szó sincs róla, hogy tökéletesen meghibbant volna: épp csak abban bízik, hogy az aranymeccsen érdekelt lesz az olasz válogatott is...

Ezek is érdekelhetnek