Bokáig érő vízben a műkincsek

A közelmúltban beázott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum három raktára. Az egyikben XIX. és XX. századi, illetve kortárs képzőművészek festményeit, grafikáit tárolták, ezeknek harmada sérült meg, helyre- állításuk több hónapig vagy évig is eltarthat és több millió forintba kerül.

Egyéb2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Bokáig érő vízben a műkincsek

A másik két raktárban régészeti anyagokat őriztek, a több ezer éves kerámiaedények a víztől összeroppantak, de a restaurátorok helyre tudják állítani őket. Szatmári Imre igazgató szerint ilyen katasztrófa az országban bárhol és bármikor előfordulhat, hiszen az országban a múzeumi anyagok raktározására sehol sincs pénz. A beázásnál nagyobb baj lett volna a tűzeset, hiszen a műkincsek most megszáradnak, de egy esetleges tűzvészben végleg megsemmisülnének.Békéscsabán a hetvenes évek közepére a múzeum régi épülete szűknek bizonyult, az intézmény kinőtte. Nélkülözhetetlenné vált, hogy újabb raktárakat alakítsanak ki. A hetvenes években kitűnő ötletnek tűnt, hogy a múzeummal szomszédos telken az akkor épülő többemeletes lakóház földszinti részét, illetve a lakóépület mellett fölhúzott lapos tetejű épületrészt a múzeum megkapja munkaszobáknak, illetve raktáraknak. Az akkori kivitelező hibája miatt a raktárak évtizedek óta beáztak. Ezt megelégelve másfél évvel ezelőtt úgy döntöttek, a lapos tetőt újraszigetelik, s a kivitelező tizenöt év garanciát vállalt. Megnyugodtak, most már nem fognak beázni. - Megdöbbenve, tanácstanul álltunk a raktárban, bent talán még jobban ömlött az eső, mint kint - emlékszik vissza a beázásra az igazgató. - Ahány repedés volt a mennyezeten és a falakon, mindegyiken folyt a víz, bokáig gázoltunk benne. á

{p} A festmények mellett grafikákra csurgott a víz. Egy részüket fólia védte, de a gyors mentés ellenére is átnedvesedtek.Szerencsére a vihar kezdete egybeesett a múzeum zárásával, így azonnal észlelték a bajt, és a békéscsabai tűzoltók segítségével rögtön a mentéshez fogtak. Húsz tűzoltó segítette a munkát. A raktárból a szűk folyosón csatárláncban állva adogatták ki a festményeket, grafikákat, régészeti leleteket.A múzeumnak három raktára ázott be: a képzőművészeti és két régészeti. A grafikai anyag azért különösen értékes, mert országos gyűjtemény része, és ennek a darabjai a legsérülékenyebbek. Többek között Munkácsy Mihály, Fényes Adolf, Borsos Miklós munkáit mentették. A restaurátorok szerint a raktárban őrzött képek harmada sérült, kijavításuk több hónapba, esetleg több évbe is beletelik, a várható restaurálási költség több millió forint. A pontos felmérés még tart, most száradnak a képek. A raktárak műkincseit a néprajzi állandó kiállítás közé vitték. E felújított tárlatért egyébként Az év múzeuma pályázaton a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma különdíját vehették át május 1-jén. Most alkalmatlanná vált a látogatásra, újbóli megnyitása attól függ, mikortól áll újra készen a raktár. - Szakemberekkel felmérjük a teljes épületet - ismerteti a teendőket Szatmári Imre. - Nemcsak a vízelvezető rendszereket és az esővízcsatornákat vizsgáltatjuk át, felméretjük az épület statikai állapotát is, hiszen kiderülhet, hogy a rossz vízelvezetés miatt hosszú évek óta az épület alatt nedvesedik a talaj.

{p} A raktárak falán vízszintes repedések jelentek meg, egyes szakemberek szerint ez süllyedésre utal. Mihelyt a szakemberek feltárják a hibákat, költségvetést készítünk kijavításukra. Csak akkor tudjuk visszaköltöztetni a műtárgyakat a raktárba, ha garanciát kapunk arra, hogy hasonló károsodás nem érheti őket. Az épületen a szakértők máris találtak hibát: a lapos tető lefolyónyílásában elhasználódott a gumi tömítőgyűrű, így a tetőszigetelés és a födém között elfolyt a víz. A jelentős kár miatt természetesen fölmerül a felelősség kérdése is. Az igazgató szerint erről csak a szakmai vélemények megismerése után dönthetnek. A másfél évvel ezelőtt elkészített szigetelésnek szemmel láthatóan semmi baja, nincs rajta repedés.Úgy tűnik, a sérült műkincsek restaurálására és a raktárak helyreállítására lesz pénz, ugyanis a múzeum fenntartója, a megyei önkormányzat már a beázást követő napon úgy határozott, hogy az intézmény megfelelő dokumentációkkal támogatási igényt nyújthat be a területfejlesztési tanács "vis maior" - rendkívüli esetekre fenntartott - keretére.

Ezek is érdekelhetnek