Elfüstöl a Philip Morris

Több mint száz év után véglegesen bezárja kapuit az egri dohánygyár, s ezzel háromszázharmincnégy dolgozó veszíti el állását - jelentették be a napokban a Philip Morris Magyarország Kft. vezetői.

EgyébCsászár Jenő2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
Elfüstöl a Philip Morris


A dohányipari cég az év végén befejezi a termelést Egerben, a magyar piacra szánt termékeit pedig ezentúl más európai gyáraiban állítja elő. A Bikavér városában országos logisztikai központot hoznak létre, itt új munkahelyek adódnak. A leépítések júliusban kezdődnek és 2005 májusáig tartanak a hevesi megyeszékhely egyik legnagyobb munkáltatójánál. Amint a gyár képviselői a megyei munkaügyi központban is bejelentették, az alkalmazottak legtöbbje - mintegy kétszázan - szeptemberben és októberben kapja kézhez felmondólevelét.
{p}A kft. ígérete szerint nagyvonalú lesz, az elbocsátott dolgozók magasabb végkielégítést vehetnek fel, mint amennyit a munka törvénykönyve és a kollektív szerződés előír, így kívánják elősegíteni számukra az újrakezdést. A Philip Morris a következő évben kétszázmillió forintot költ átképzésre és az újbóli elhelyezkedés megkönnyítésére. Vezetősége felkért egy tanácsadó céget, amely a munkaügyi központtal közösen gondoskodik az állástalanok további sorsáról.
A gyárépületben információs irodát hoznak létre, a közeljövőben pedig három állásbörzét tartanak az üzemen belül, hogy a megyeszékhelyen adódó munkalehetőségekről tájékoztassák a hazánkból kivonuló dohánygyárban fölöslegessé vált dolgozókat.A Philip Morris vezetői hivatalában tájékoztatták e döntésről Eger polgármesterét. Nagy Imre szavai szerint igen fájdalmas veszteség ez a város számára, ugyanis a település legrégebbi, tradicionális üzeme szűnik meg. Veszteség a termelés leállítása az önkormányzatnak is, ugyanis Egerben a Philip Morris fizeti a legtöbb iparűzési adót, alapítványa pedig több tízmillió forinttal támogatja a város kulturális életét, az oktatási és szociális szférát, illetve a civil szervezeteket.
{p}A dohánygyár és a városi önkormányzat a következő hónapokban közösen gondolkodik az értékes belvárosi épületegyüttes sorsáról. Az egri polgármester szerint a város szívében található, a közelmúltban felújított ingatlant leginkább idegenforgalmi, kereskedelmi célra hasznosíthatnák. Nagy Imre kormányzati segítségre is számít a patinás dohánygyár bezárásával kialakuló foglalkoztatási problémák megoldásában. Felvette a kapcsolatot a munkaügyi minisztériummal, s a tárca államtitkára, Csizmár Gábor a jövő héten Egerbe látogat, hogy tárgyaljon a legtöbb dolgozót fogadó vállalatok vezetőivel.
Az egri dohánygyár dolgozóit - mondják - nem lepte meg a június 18-i bejelentés, hiszen hónapok óta rebesgették a hírt, hogy a gyártósorokat romániai, szlovákiai termelőhelyekre viszik át. Dobó városának egyik legjobban fizető munkahelyéről sokan két-három évtized után távoznak. A végkielégítések megállapításakor kedvezményt élveznek például a 45 éven felüliek és azok a házaspárok, akik most egyszerre kapják meg a felmondást.
Akad néhány olyan cég, amely jelentős fejlesztésekre készül a régióban, átképzés után ezeknél helyezkedhetnek el a dohánygyári munkások - tudtuk meg a Heves Megyei Munkaügyi Központ igazgatóhelyettesétől, Urbán Zoltánnétól. Folyamatosan növeli dolgozói létszámát az egri ipari parkban működő ZF Hungária, a Berva-völgyben letelepülő Bosch Rexroth pedig mintegy ezerötszáz embert tervez fölvenni a következő években Eger, Hatvan és Miskolc térségében. Egy gyöngyösi székhelyű cég kétszáz betanított munkást alkalmazna most létesülő, ugyancsak bervai üzemcsarnokában. A munkanélküliek átképzését szolgáló jelenlegi kurzusok mellett ősztől az európai uniós támogatással induló tanfolyamok is segítik a túlélést. Az uniós képzések nagy előnye, hogy nem igényelnek saját erőt, sőt akár ösztöndíjat is biztosítanak.
{p}A legnagyobb hazai dohányipari vállalkozás, a pécsi British American Tobbaco Hungary  vezetése közleményében leszögezi: az év elejei debreceni, majd a mostani egri dohánygyár bezárása egyrészt része az egységes európai piac okozta következményeknek, vagyis sok cég racionalizálja termelését, másrészt hat rá a másfél év óta tartó jelentős jövedékiadó-növelés, mely a dohánytermékeket, -gyártókat és a legális cigarettapiacot sújtotta. A BAT Hungary vezetése megerősítette: nem zárja be a pécsi gyárat, a cég ez év elején 1,5 milliárd forintos fejlesztésbe kezdett, mely a termelést és az irányítási rendszert hatékonyabbá teszi. A feketepiac növekedése ellen a cég új termékekkel, a költségek lefaragásával védekezik.

Ezek is érdekelhetnek