Fénybe emelt irodalom

A magyar irodalom, a magyar nyelv felemelő ünnepét rendezték meg Berekfürdőben. Az I. Nagykun Vers- és Prózamondó Versenyre 97 általános, középiskolás és felnőtt jelentkezett nagyrészt a Nagykunságból, de azon kívülitelepülésekről is.

Egyéb2004. 06. 11. péntek2004. 06. 11.
Fénybe emelt irodalom


A versenyzőknek kötelező versként vagy prózaként a Nagykunságról szóló irodalomból kellett választaniuk, míg a szabadon választott műnél annyit kötöttek ki a rendezők, hogy magyar író vagy költő alkotása legyen.
A nagyszabású irodalmi ünnepet a jelenlegi kunkapitány, Csíkos Sándor Jászai-díjas színművész álmodta meg, s ötletét azonnal támogatta Berekfürdő önkormányzata. Az első ízben meghirdetett vetélkedőre jelentkezők közül a legfiatalabb hét, a legidősebb hetvenhét esztendős volt. A versenyzőket hét zsűri hét helyszínen hallgatta meg az elődöntők során. A bírálók között voltak költők, írók, művészek, színészek, újságírók, pedagógusok, népművelők.
A döntőn az elődöntők legjobbjai léptek fel a berekfürdői művelődési házban. Az emelkedett hangulatú verseny ítésze Bod Veronika, a velencei Kápolna Galéria vezetője, újságíró, porcelánbaba-tervező; Csíkos Sándor Kazinczy-díjas, Jászai Mari-díjas színművész; Kalász Márton kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító, a Magyar Írószövetség elnöke; dr. Kozma László, az Oktatási Minisztérium főtanácsosa, és R. Kárpáti Péter színművész, a Barátok közt című televíziós sorozat egyik főszereplője volt.
Az első díjat nyert versenyzők Győrfi Lajos szobrászművész plakettjét és egy-egy szép könyvet kaptak, a többi díjazott Szűcs Imre fazekas, a népművészet mestere tányérját vehette át. Minden induló könyvajándékkal és emléklappal térhetett haza, azoknak a felkészítő tanároknak pedig, akiknek a versenyzője döntőbe jutott, pénzjutalmat adott át a polgármester. Kalász Márton, a zsűri elnöke sikeresnek ítélte az I. Nagykun Vers- és Prózamondó Versenyt, amely fénybe emelte az irodalmat, ápolta a szegényedő magyar nyelvet, s reményét fejezte ki, hogy ezzel hagyomány teremtődik Berekfürdőn. Dr. Hajdu Lajos polgármester bejelentette, hogy jövőre ismét megrendezik ezt a nemes hangulatú, szép versünnepet.

Ezek is érdekelhetnek