Kerti naptár

Szőlő gyümölcsös veteményeskert

EgyébVeszelszky Éva2004. 06. 11. péntek2004. 06. 11.
Kerti naptár


Szőlő
Amikor a hajtások elérték a 30-40 centiméteres hosszúságot, elkezdhetjük az első kötözést, amely jó alkalom a kedvező lombfelület kialakítására is. Ilyenkor a hajtásokat úgy vezetjük és rögzítjük, hogy jól átszellőző, kellően benapozott, laza lombfelületet kapjunk. A kötözéssel egy időben a lombfelületet elsűrűsítő hónaljhajtásokat is eltávolítjuk.Biotermesztésű szőlők vonatkozásában szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét a szőlő zsenge hajtásainak és terméskezdeményeinek gyógyhatására és kellemesen fűszeres ízére is. A még zöld kacsok, leveles hajtások és fürtkezdemények emésztésserkentő hatásúak, gyengén savanykásak, illatosak, jellegzetes ízt adnak a gyümölcs- és zöldsalátáknak, savanyúságoknak. A kifejlett, de még fiatal levelek hússal megtöltve nagyon ízletesek, a káposztalevélhez hasonlóan, de a káposztánál könnyebben emészthetők.

Gyümölcsös
A szőlőhöz hasonlóan a málna és a szeder is jobban terem, ha termőhajtásait folyamatosan a támrendszerekhez rögzítjük, és nem hagyunk egymásra boruló hajtásokat. Mindkét gyümölcs fiatal leveleiben értékes ásványi anyagok, illóolajok, gyógyhatású vegyületek képződnek, a biotermesztésű telepítésben ezért drogként és fűszerként is gyűjthetjük őket.Az idei hajtások megfásodásának kezdetéig, általában június közepéig a ribiszkét és a köszmétét zöldoltással szaporíthatjuk. Mindaddig, amíg a nemes rész pattanva (nem szálkásan) törik. Mivel a nyári oltások könnyen kiszáradnak, kedvező, ha a zöldoltást borús időben végezzük, az oltványokat árnyékolással és párásítással védjük a kiszáradástól.

Veteményeskert
A korai zöldségek után vethetjük az endíviasalátát, az őszi szedésű karfiolt, a karalábét, a brokkolit, a fekete retket és a jégcsapretket, petrezselyemből és a sárgarépából a korai fajtákat, folyamatos vetéssel július végéig a bokorbabot, a tépősalátát, a kaprot és a céklát. Már csak palántáról érdemes ültetni a paradicsomot és a paprikát, az uborkát, a tököt, a dinnyét, a cukkinit, a padlizsánt, a nyári karfiolt, a brokkolit, a káposztát és a kelkáposztát.A vetéstársításnál kedvező a bab közelébe ültetett borsika, amely távol tartja a bab levéltetűjét, valamint a káposztafélék közé vetett bab, amely a földibolhákat riasztja. A fonálférgeket a gyermekláncfű és a saláta gyökerében képződő tejnedv riasztja, ezért a fejes saláta gyökerét és alsó leveleit a fej levágása után is hagyjuk a földben, és tűrjünk meg néhány tő pitypangot a veteményes sorközeiben!Az illatos fűszernövényekről napsütéses időben vágjuk a hajtásokat. Virágzás előtt szedjük a mentaféléket és a citromfüvet, teljes virágzásban az izsópot, a kakukkfüvet, az oregánót, a majorannát, a levendulát és a cickafarkat.

Ezek is érdekelhetnek