Kölyökbarát Termék Program

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség civil kezdeményezésre hozta létre a Kölyökbarát Termék Programot, melynek keretében a magas minőségi elvárásoknak megfelelő és a gyermekek egyedi igényeit figyelembe vevő termékek mindenki által könnyen azonosítható védjegyet kapnak.

EgyébKevevári M. Katalin2004. 06. 11. péntek2004. 06. 11.
Kölyökbarát Termék Program


A program lehetőséget teremt arra, hogy a szülők és a gyerekek ne csupán a reklámok, hanem tárgyilagos és bárki által megismerhető feltételrendszer alapján választhassanak a kínálatból.
{p}Aki szülőként veszi szemügyre az áruházi kínálatot, gyakorta nem tudja eldönteni, hogy az egyre bőségesebb választékból mit is vigyen haza a gyerekeknek. Szinte állandó fejtörést okoz: melyik termék a valóban biztonságos és szolgálja megfelelően az apróságok testi-lelki fejlődését?
Mélykuti Ilona újságíró és Szabó Gábor közgazdász arra gondolt: jó lenne egy olyan védjegy, amely eligazít, hiteles, s nem csupán a piaci szempontokat tükrözi. Tervükkel megkeresték a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületet - közös munkájukból született a Kölyökbarát Termék Program.
Dr. Huszkay Gábor, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója mondta:
- A legfontosabbnak azt tartom, hogy a mosolygós nyitott tenyérrel "feldíszített" áru hosszabb távon kialakíthatja a gyermekekben a "vigyázok magamra" szemléletet.
- Ki lehet védjegybirtokos?
- A Kölyökbarát Termék Program védjegyét bárki megkaphatja, akinek a terméke - élelmiszer, ruházat, könyv és így tovább -, pénzügyi, éttermi vagy bármely más szolgáltatása megfelel az előre meghatározott feltételrendszer szerinti minősítésnek.
- Hogyan működik a rendszer?
- Független szakértők dolgozzák ki a program szervezeti és működési szabályzatát, amely biztosítja a programnak a pályázó cégektől és az FVF egyéb tevékenységétől való függetlenségét. A védjegyre pályázhat minden természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, kisiparos, alkotóközösség. A sikeresen minősített pályázók az éves díj befizetése után megkapják a védjegyhasználati jogot. Az e jogot elnyert termékek, szolgáltatások időszakos, szúrópróbaszerű ellenőrzését az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület mintavétele alapján a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség végzi. A program népszerűsítésére az FVF központi marketingalapot hoz létre. A Kölyökbarát Termék Program non-profit kezdeményezés, bevételeit a program népszerűsítésére, működtetésére - vizsgálatok, ellenőrzések - és a fogyasztóvédelmi szemlélet elterjesztésére fordítja.
{p}A pályázat kiírói arra törekedtek, hogy a Kölyökbarát Termék Program és a hozzá kapcsolódó védjegy a termékek, szolgáltatások lehető legszélesebb körében elérhető legyen. Ennek alapján a következőkben felsorolt termékek körét folyamatosan bővítik.
Élelmiszerek: friss tej; ízesített tejitalok; savanyított natúr és savanyított-ízesített tejkészítmények; Túró Rudi; ömlesztett, illetve érlelt sovány sajt; növényi tea; durum száraztészta; gyümölcslé; gyümölcsnektár; tejcsokoládé; ásványvíz; virsli; párizsi; főtt, pácolt húsok. Játékok. Szoftverek 14 év alatti gyermekek számára. Lábbelik: tipegők; kisgyermek- és gyermek-lábbelik; kisfiú- és lányka-lábbelik. Nadrágpelenkák. Kozmetikai termékek: gyermek-sampon, -habfürdő és -fogkrém; bőrtápláló krém; babahintőpor.
A programról az érdeklődők részletes információt a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség honlapján - www.fvf.hu - kapnak.

Ezek is érdekelhetnek