Megtalálták Szulejmán sírját

Amint arról nemrég hírt adtunk, néhány mindenre elszánt történelemrajongó többévnyi kutatómunka nyomán azt feltételezi, hogy a mohácsi hadvezér és Zrínyink nagy ellenfele, Szulejmán szultán sírjának pontos helyét korántsem lepte be a feledés pora.

EgyébTörök Monika2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Megtalálták Szulejmán sírját


Az első terepbejárások és szemlék után, összevetve a látottakat a könyvtárak, irattárak adataival, a kutatók - akik egyelőre nem kívánnak a nagyobb nyilvánosság elé lépni felfedezésükkel - arra a megállapításra jutottak, hogy ha megkezdődhetnek végre a feltáró ásatások Szigetvár határában, a föld mélyéből olyan építészettörténeti emlék kerül majd elő, amelyhez hasonlót száz év óta talán még senki nem ásott ki Magyarországon. A jól megalapozott feltételezések szerint ugyanis nem más építtette Szulejmán szultán türbéjét, mint Szinán, a mohamedán világ legnagyobb építésze. Ő volt az, aki a nagy tiszteletben tartott szultánnak Isztambulban is türbét emelt, s a hamarosan felszínre kerülő épületmaradványok alighanem az isztambuli épület pontos mását adják majd. Legalábbis erre utalnak az előzetesen feltárt bizonyítékok és a leírások. Ha pedig így lesz, márpedig a kutatók egészen biztosak benne, a hódoltság korának legszebb épített emléke kerül felszínre.
A török történetírók közül a szemtanú Musztafa Szelaniki, aki maga is részt vett Szigetvár ostromában és Evlija Cselebi ismerte az agg szultán halálának részleteit. A szultán holttestének lágy részeit - így a szívét is - aranyedénybe zárták, majd a sátrában ásott gödörbe helyezték örök nyugalomra. Testét Isztambulba szállították. Azon a helyen, ahol a szultán belső szerveit elhantolták, fiának, II. Szelimnek rendeletére ugyanazon évben Szokollu Musztafa, Buda kormányzója fehér márványból építtetett mauzóleumot. A leírások alapján feltehető, hogy a szultáni türbe egyike volt a halotti kultusz legszebb hazai emlékeinek, s körülbelül egyórányi távolságra volt a végvárnak számító, törökök által újjáépített Szigetvár falaitól keletre. Ám a türbe nem ott állt, ahol a helybéliek a templomot emelték, és nem is ott, ahol a török-magyar barátság parkját építették.
A szenzációsnak ígérkező lelet feltárásáig azonban még várnunk kell. A terület, ahol a kutatók tudják a türbe alapjait, magánterületen van. Ráadásul egy ilyen mértékű ásatáshoz szükség lesz a magyar állam jelentős támogatására - a török államról már nem is beszélve. S ha előkerülnek a földből az alapok, akkor már csak pénz kell, de sok, és vállalkozó szellem, hogy akár újjáépülhessen a türbe - ezzel Szigetvár egy csapásra nemcsak a kistérség, de a környező országokból érkező turisták kiemelt célpontjává válhat.A kutatók tehát most jobb híján várnak. A fejleményekről lapunkban beszámolunk.

Ezek is érdekelhetnek