Önálló élet, kis segítséggel

A halkonzervek előtt állnak. Az egyik nő sorra leemeli a dobozokat és hangosan felolvassa a címkéket: tőkehal, szardínia, spotni, hering...- Igen, szardínia! - lelkesül fiatalabb társa, így egyre szűkül a konzervkör. Paradicsomos és olajos, szeletelt meg pástétom. Hozzá az árak.A húsz körüli lány nagy nehezen választ, mégsem mozdul érte. Csak kér hármat, mire a középkorú asszony készségesen bepakolja a bevásárlókocsiba. Aztán a bevásárlókocsit áttolják a szomszéd sorba.

EgyébSzijjártó Gabriella2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Önálló élet, kis segítséggel

A lány fehér botja a karján pihen, most nem kopog ütemesen a kövön. Az idősebb, bal lábára bicegő asszonyba kapaszkodva biztosan lépked."Tegyünk meg mindent érte, de ne tegyünk meg semmit helyette!" A Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítvány az iménti Márai-idézetet választotta mottójául. Miért? Szerintük a fogyatékossággal élő személy, akárcsak a társadalom bármely más tagja, önmaga dönthet élete valamennyi fontos kérdésében. Megválaszthatja a lakóhelyét, tanulmányait, munkahelyét és a szabadidős tevékenységét. Még ha a sérültsége miatt ellátásra is szorul - például etetni-itatni kell avagy segíteni a bevásárlásban -, nem kezelhetjük betegként vagy gyermekként. (A 2001-es népszámlálás adatai szerint 577 ezer fogyatékos ember él Magyarországon; ezen belül a mozgássérültek csoportja a legnépesebb, közel harminc százalékot tesznek ki.)


{p} Sokkal kényelmesebb lehet, ha egy gyámkodó hozzátartozó vagy intézmény hozza meg helyettük a döntéseket és viseli értük a felelősséget. Ebben az értelemben az önálló élet "hátrányt" jelent a fogyatékossággal élő számára. A Motiváció alapítvány mégis ezt az életformát szorgalmazza szolgáltató központjai létrehozásával. Működésükre jellemző, hogy dolgozóik jelentős részben maguk is fogyatékossággal élő emberek, akik a látás- és hallás-, valamint a mozgás- és értelmi sérült, autista társaik önálló életét segítik munkájukkal. Az ápolás-gondozás és betegszállítás mellett igyekeznek többek között munkalehetőséget teremteni, jogi tanácsokat nyújtani.Egyedülállóan hazánkban (és az unión belül is először) kerül bevezetésre a szupermarketekben működő szociális szolgáltatóhálózat, amely a fogyatékossággal élők és az idősek zökkenőmentes bevásárlását segíti. Lényege, hogy a sérült embereket a személyi segítők kísérik az áruházban, és például a vakokat a kívánt áruhoz vezetik, elolvassák nekik a termék árát.Kétezer-háromban, a fogyatékosok nemzetközi évében munkájukra kiemelkedő figyelem irányult: az alapítvány létrehozója és vezetője, Zalabai Péterné a legmagasabb állami kitüntetésként a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét kapta.Szolgáltatásaikról, valamint a fogyatékossággal élőket érintő jogszabályokról, egyéb civil szervezetekről ezentúl a www.motivacio.hu internetcímen is tájékozódhatnak az érdeklődők. Az alapítvány honlapját gond nélkül használhatják a gyengénlátók a nagyító- és a vakok a képernyőolvasó programokkal.

Ezek is érdekelhetnek