Volt élet a televízió előtt is

Bármennyire hihetetlen is az ország fiatalabbik fele számára, hazánkban a tévé megjelenése előtt is volt élet. Jó, nem mindig színes, gyakran fekete-fehér - de volt. Erről pedig képes híradás is született. "Mozgóképileg" a Filmhíradó taglalta az eseményeket, a film előtti néhány perc sokszor (de milyen sokszor!) érdekesebb volt, mint a főelőadás maga.

EgyébPalágyi Béla2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Volt élet a televízió előtt is

Az állóképeket az újságok közölték, no és a boltban kapható diapozitívek, melyek alatt szöveg lelkesítette azt, aki a képek láttán nem jött volna eléggé lázba.  Lapunk, a Szabad Föld Képes Vasárnapja amolyan előtelevízióként képekben adott hírt a világról. Sok egyéb mellett fotókban számolt be a sportélet aktualitásairól, és életünknek eme történéseit fél évszázad után sem kell szégyellni. Egy hírrel próbáljuk jelezni 1954 januárjának hangulatát, mégpedig azért, hogy "képben legyünk" a sportesemények sorolásakor is.

{p} Tehát itt vagyunk: "Pióker Ignác, az Egyesült Izzó Kossuth-díjas sztahanovista marósa, a szocialista munka hőse, befejezte második ötéves tervét." Labdarúgásban: Magyarország-Ausztria 1-0. "A 16-os vonaláig Zeman osztrák kapus előrevetődve szerzi meg a labdát. Az osztrák kapus - akit tigrisnek becéznek Bécsben - nagyszerűen védett ezen a mérkőzésen. A magyar csatárok sok, már gólnak látszó lövését öklözte ki vagy ütötte a kapu fölé. Igaz, szerencséje is volt, Puskás két bombalövését a kapufa védte helyette." Ekkor még a szövetségi kapitánynak egy B válogatottra is futotta a játékosokból, a második vonal 5-0- ra győzött a "sógorok" hasonló gárdája ellen. Május elsejét írtunk: "Megkezdődtek az országos vízilabda-bajnokság küzdelmei. A budapesti Sportuszodában megrendezett első mérkőzések közül a legnagyobb érdeklődés a tavalyi bajnok Bp. Vasas csapatának játékát kísérte. A vasas vízipólózói nem okoztak csalódást a közönségnek, az Egri Fáklya elleni mérkőzésen 11-0-ra győztek. Szívós egymaga 9 gólt dobott." Szívós nélkül, úgy látszik, nincs magyar vízilabda... Aztán az angol-magyar... Érdekes, a Népstadion eredményhirdetőjén így írták ki a mérkőző feleket, holott a házigazdák szoktak az első helyen állni. Úgy látszik, még ekkor is túlzottan tiszteltük a szigetországiakat.

{p} Aztán amikor az óra mutatója a hetes számra ugrott, éppen hét magyar gólt mutatott az eredményjelző is - egy árva angol találat ellenében. "Repül a kalapács, ki tudja, hol áll meg? Csermák József, olimpiai bajnokunk jó formáról tett tanúbizonyságot - 61 méter 41 centis dobással új országos csúcsot állított fel." Repült egy Szolnokról elszármazott kislány is: "Kazi Aranka, a Bp. Lokomotív sportolója a 800 méteres síkfutásban 2 perc 11 másodperces új magyar rekordot ért el, majd tovább futott és megdöntötte a 880 yardos (804 méter 67 centiméter) síkfutás világcsúcsát."Eljutottunk a svájci labdarúgó-vébéig. Itthon arattak, és úgy látszott, Puskásék is azt teszik: "Amikor Puskás még a pályán volt... Liebrich, az alattomosan durva nyugatnémet középhátvéd, aki később lerúgta a magyar balösszekötőt, nem tudja megakadályozni abban, hogy erős lövést küldjön Kwiatowski kapujára. (Magyarország-Nyugat-Németország 8-3)"Aztán ittunk a medve bőrére, a lapban már a döntő előtt megjelent a poszter, babérkeretben, mellette pedig egy kép: "A magyar játékosok hozzátartozói is Svájcba utaztak a döntő mérkőzésre. Kocsis Sanyi édesapja és édesanyja az indulás előtt a Keleti pályaudvaron." Aztán elbuktuk a döntőt, de ezt már elmosták a megvadult Duna tajtékzó hullámai, melyeket munkás- és parasztbrigádok teljes fegyverzetben próbálnak kordában tartani...Augusztusban megnyílt Budapesten a XII. nyári főiskolai világbajnokság, aztán ismét megvertük az osztrákokat, azúttal 4-1-re, nyert Szondy öttusában, Svájcot is lehengerelték labdarúgóink 3-0-ra, és lassan vége is lett az évnek. Így telt hát az idő tévé nélkül, ötven évvel ezelőtt, az úr 1954. esztendejében. A Szabad Föld akkor már éppen tízesztendős volt.

Ezek is érdekelhetnek