A madzagot is sajtból fonják

Amikor az uniós szakbizottság tagjai megkóstolták a kézzel gyúrt füstölt sajtokat, azt mondták, szeretnék, ha náluk a sarki élelmiszerboltban is lehetne ilyet kapni. Azután, amikor végignézték az üzemet, úgy nyilatkoztak: a sajt jó, jó, de azért várjunk még az unióbeli értékesítéssel?-

EgyébJurányi Anna2004. 07. 23. péntek2004. 07. 23.
A madzagot is sajtból fonják

Ez a "de" azt jelentette, hogy sajtüzemünk "részben megfelelt" minősítést kapott az uniós szakértőktől - magyarázza a bizonyítványt Fülöp Árpád, a kunszentmiklósi sajtgyár vezetője. - Nem a technológiával van baj, tudatosan őrizzük a majdhogynem manufaktúrás, kézi sajtgyártás ősi módszerét, amellyel Európában másutt nem találkoztak a szakemberek. A higiéniára is maximálisan figyelünk, az edényeink, tartályaink már korszerű anyagokból készültek, és megújult a csomagolástechnikánk is. Csakhogy a régi, elavult épületben, az udvari füstölőkben nehéz betartani a uniós előírásokat. Egy év haladékot kaptak a körülmények tökéletesítésére. Még huszonegy ilyen tejüzem van az országban, amelyeknek jövő év április 30-áig kell teljesíteniük a követelményeket.- Ez idő alatt egy új sajtüzemet szeretnénk felépíteni - mondja a tejipari szakember. A helyet az önkormányzattal egyetértésben már kijelölték az új kunszentmiklósi ipari parkban. Az anyagi feltételek biztosításához részt vettek a SAPARD-pályázaton, ez adná a négyszázmillió forintos beruházás negyvenszázalékos önerős részét, és ha szükséges, hitelt is felvesznek. Így a határidőig 80-90 százalékban elkészülhet az új üzem. - A cég naponta 15-20 ezer liter extra minőségű tejet termel saját tehenészeti telepén, ez a sajtgyártás alapanyaga.

{p} A tehenészetet valamikor az Apajpusztai Állami Gazdaság privatizálása során vásárolták meg a sajtüzem tulajdonosai. Ma még ritka a magyar tejágazatban a takarmánytermeléstől a késztermék előállításáig egy kézben lévő teljes vertikum.A tejválságot a helyi, kunszentmiklósi tejtermelők is megsínylik. A kecskeméti székhelyű Smart Kft. kilencvenmillió forinttal tartozik a kunsági tehenészeteknek. Ráadásul a cég befizetési kötelezettségeit sem teljesítette, ezért kizárták a Tej Terméktanácsból, így a termelők is elveszítették a kvótájukat. - Módjában áll-e a sajtüzemnek a helyi termelők által előállított tej átvétele?  - kérdeztük.- A legnagyobb krízis idején segítő kezet nyújtottunk a pórul járt gazdáknak, saját kvótánk terhére fölvásároltuk a háztáji tejet. De nem csinálhatunk belőle rendszert, mert a tejrendelet szerint a feldolgozó csak a kvótával rendelkező és a szigorú vizsgálati követelményeknek megfelelő tejet vásárolhatja föl. Ellenkező esetben az állat-egészségügyi hatóságnak joga és kötelessége megtiltani a gyár termékeinek forgalmazását. Üzemünk kapacitása egyébként szinkronban van saját tehenészeti telepünk termelésével.

{p} Természetesen, ha a jogszabályoknak megfelelő - tehát kvótával rendelkező - és kiváló minőségű tejet produkálnak a jövőben a kistermelők, nem zárkózunk el az együttműködés elől.A kézzel gyúrt és nyújtott sajttésztából, mintha csak rétest készítenének, többféle ízesítésű töltött sajtot varázsolnak elő az ügyes kezű asszonyok. Van itt kolbászos, sonkás, vegetáriánus, sőt lazacos sajt is. Az örök sláger a füstölt parenyica.Több mint fél évszázada ezzel a termékkel kezdték a gyártást, kisüzemi, kezdetleges körülmények között, és a kézi sajtkészítés lehetőségét kihasználva fejlesztették ki a népes termékcsaládot. A multinacionális cégek nem dolgoznak hasonló receptek szerint. Helye van tehát az ilyen portékáknak a hazai üzletláncok polcain, és az átmeneti  év után, mikor már az unió minden szabályát be kell tartania a kunszentmiklósi sajtüzemnek, bizonyára sikerül piaci pozíciót találniuk Nyugat-Európában is. A kiállítások, bemutatók sikere legalábbis ezt ígéri. - Nézze csak! - mutat Fülöp Árpád a parenyicaműhely asztalára üzemi sétánk végén. - Minden húszdekás sajtot egyenként, kézzel gyúrunk ki, nyújtunk szét szalaggá, csavarunk föl, és még az a bizonyos "madzag" is sajtból készül, amellyel körültekerjük.

Ezek is érdekelhetnek