Apáról fiúra

A békéscsabai Napsugár Bábegyüttes ötvenöt évvel ezelőtt alakult meg, 1961-ben az akkor huszonhat esztendős Lenkefi Konrád vette át az amatőr csapat irányítását. Minden darabot ő írt, rendezett és tervezett.

EgyébMolnár Lajos2004. 07. 30. péntek2004. 07. 30.
Apáról fiúra


A csabai bábosok egész Európát, sőt Dél-Amerikát is bejárták. Négy alkalommal érdemelték ki a Nemzetközi Bábszövetség UNIMA diplomáját, a szaktárcától pedig megkapták a Kiváló Együttes címet. Lenkefi Konrád 1995-ben elhunyt. Fiát, Zoltánt nemrég hazahívták a fővárosból Békéscsabára, vegye át az együttes vezetését, és álmodjon meg egy profi bábszínházat.
Az édesapja nyomdokaiba lépő fiú is épp huszonhat évesen kezdi el a társulat vezetését. Szívesen emlékszik vissza a helyi bábjátszás hőskorára, amikor a család konyhájában készültek a figurák és díszletek. Ment a próbákra, az előadásokra, öt-hat éves korától pedig már játszott is. Nem véletlenül tanult a Magyar Képzőművészeti Akadémia bábtervező szakán. Pályája a Budapest Bábszínházhoz kötődik, ahol bábtervezőként foglalkoztatták. Felesége is szakmabeli: díszlet- és jelmeztervező.
Nemesné Nagy Éva, az együttes csoportvezetője egyéb elfoglaltságai miatt már régóta hívta haza. Alaposan meg kellett gondolniuk a döntést, mivel a családját minden a fővároshoz köti. De ez nagy lehetőség...
Békés megye a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával 2005-től profi bábszínházat szeretne. A csapatszervezés az együttes új vezetőjére vár. Ebben természetesen a jelenlegi együttes tagjaira, illetve tapasztalataira is számít.

Ezek is érdekelhetnek