Csereüdülők

Nekem most a Generációs Fórum ülésére kell mennem, a tanácskozást Mojzes Kriszta vezeti majd helyettem. Napirendi pontok: a kishomoki tábor értékelése, a cserediákok búcsúztatása, valamint a legutóbbi teambuilding anyagilag kicsit el lett kummantva - nyitja meg a Szegedi Rotaract Klub elnöke, Keszei Zoltán az egyesület találkozóját, és néhány szó után trappol is: van fontosabb dolga.

EgyébTanács Gábor2004. 07. 23. péntek2004. 07. 23.
Csereüdülők

Némi hercehurca után, amelynek során a fiatalok úgy döntenek, mégis inkább az előző elnök, Juhász Péter vezesse a tárgyalásokat, megkezdődik az ülés.A Rotaract Klub a Rotary Klub ifjúsági szervezete, amelynek a tagjai különféle jótékonysági és egyéb eseményeket szerveznek. Télapóznak és húsvéti nyusziznak gyermekotthonokban, véradást hoznak tető alá, és besegítenek a Rotary Klubnak is. Az itt jelenlévők nagyjából a fiatal egyetemista korosztályt képviselik, és egymást ugratva, de a szigorú formalitásokat mégis betartva tanácskoznak a folyó ügyekről. A szervezet baráti társaság és komoly projekteket tető alá hozó, adószámmal és jogi személyiséggel rendelkező civil szervezet egyben, amelynek megvan a maga pénztárosa, elnöke és alelnöke.

{p} Miközben olykor szó esik a nagy bulizásokról és arról, hogy ki, melyik strandról érkezett a harmincfokos hőségben, Fekete Szabolcs beszámolót tart a kishomoki táborról. Ez a projekt a Rotary Klub hatáskörébe tartozik: három ország rászoruló gyermekeit üdültetik együtt egy katasztrófavédelmi bázison, ahol a kötött program mellett a rotaractosok látják el az ifjoncokat tennivalóval - valamint az évek során egyre több feladatot vesznek át a tábor szervezéséből.- Összességében nagyon jól sikerült a dolog. Most kaptunk egy üzenetet a Szerbia-Montenegróból jött gyerekek szüleitől, hogy nem értik, mit csináltunk a kicsikkel: az egyik lány sír szakadatlan, és nem akar a tengerpartra utazni a szüleivel. Azt mondja, engedjék vissza Kishomokra táborozni.Persze felmerülnek problémák is: például rövid idő után nyilvánvalóvá válik, hogy a rotaractosok nem jöttek ki túl jól a tábort vezető felügyelő tanárral. Komoly vita indul arról, hogy a jövőre nézve ebből milyen következtetést kell levonni, mert az nem helyes, hogy az ifjúsági civil szervezet tagjait, akik a kezdetektől részt vettek a szervezésben, holmi felügyelő tanárok ne vegyék egyenrangú partnernek. Valaki felveti, hogy mi lenne, ha a rotaractosok maguk vezetnék a tábort, a Rotary Klub végül is megbízik bennük ennyire.- Jó, de ki akarna közülünk felelősséget vállalni harminc gyerekért egy héten keresztül? Mivel nincs jelentkező, marad az a döntés, hogy jövőre - immár harmadszor - új táborvezető tanárt kell keresni.

{p} A Rotary Klub diákok cseréjével is foglalkozik. Ez annyit tesz, hogy aki szeretné, egy évre kiküldheti a csimotáját külföldre, egy ottani család ellátja, és a klub ad neki némi zsebpénzt. Cserébe annyit kell vállalnia, hogy egy évig maga is vendégül lát egy külföldi diákot. A Rotaract ebben olyan szerepet vállal, hogy minden ülésére meghívja az aktuális cserediákot, tehát az rögtön szerez Szegeden ismerősöket, akik ráadásul összeszokott csapatot alkotnak. Így könnyebb a beilleszkedés. Most is van két fiatal, akik búcsúzkodnak: a lány, Janet, csontig meghatódva mond köszönetet, és mindenkit meghív szerény lakába, Kanadába, aki épp arrafelé jár.- Janet, hopp! - vág az elérzékenyült lányhoz Mojzes Kriszta egy csomag papír zsebkendőt. - A kötött formákat egyrészt a Rotary Klubtól mint világszervezettől kaptuk - magyarázza Kriszta, aki a Rotaract újjáalakulásakor volt két évig az ifjúsági tagozat elnöke. - Abból is fakad ez, hogy mi önálló, felelősséggel rendelkező szervezet vagyunk, ugyanolyan pénztári jelentéseket kell írogatnunk, mint bárkinek. Eleinte megpróbáltuk a kötetlenséget, de rájöttünk, hogy lehetünk mi jó barátok, de ha komoly dolgokról van szó, akkor meg kell lennie a felelősségnek és a munkamegosztásnak is.- Jelen pillanatban huszonöten vagyunk - mondja Juhász Péter, a tavalyi elnök.

{p} - Javarészt volt cserediákok, sőt a legtöbbünk szülei tagok a Rotary Klubban. Ide a barátok hozzák az embert, és aztán személyfüggő, hogy a munkában ki mekkora részt tud vállalni. Akadnak aktívabb és passzívabb tagok, sőt személyenként vannak mozgalmasabb és nyugisabb periódusok is, például ha valakinek vizsgaidőszaka van vagy éppen érettségizik, akkor nem a Rotaracttal foglalkozik. De a tisztségviselőknek ez általában négy nap munka a héten.- A szervezet költségvetése javarészt a programjainkon befolyó bevételen alapul - így Joó Gergely. - Például a beöltözős farsangon szedett belépőkből, vagy a téli forraltborosztás perselyéből, ez önkéntes adakozás, mégis több pénz gyűlik össze, mint amennyit az akcióra fordítunk. A véradáshoz sikerült jó pár támogató céget találni, így tudtunk a véradóknak szoláriumbelépőt, színházjegyet, energiaitalt vagy ingyenes hajvágást biztosító kupont adni. Mondhatjuk úgy, hogy a bevétel háromötöde származik innen, míg a maradék kétötödöt a tagdíjból és a Rotary Klubtól kapott támogatásból fedezzük.Az ülés azzal a napirend utáni kérdéssel zárul, hogy ki akar egy nagy közös bulit csapni a Sing-Sing diszkóban. Számos jelentkező akad, bár egyesek a helyszínt illetően módosító indítványokat tesznek. Janet még kicsit szipog, de már csillapodik: megadják majd a módját a búcsúzásnak.

Ezek is érdekelhetnek