Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nyolcadszor tartották meg Egerben a szőlészek és borászok védőszentje, Szent Donát névnapján az Egri bikavér ünnepét. A háromnapos gasztronómiai és borfesztivál keretében a Dobó téren vert sátrat a város 15 neves étterme, ahol az ínyenc fogások mellé 26 zsűrizett és díjazott vörös nedűt kínáltaka borvidék termelői.
Igazi népünnepély, közös családi program a sokszínű kavalkád, amely számos gyermekes famíliát, helybelit és osztrák, német, japán turistát is ide vonz. Jól bevált ötlet, hogy bor- és ételérmekért kóstolhatnak a vendégek. A zsetonokat több kassza árulja. A kiadós, ám kisadagos étkek ára 900 forint, míg egy deci Egri Bikavér - minőségétől függően - egy, két, három érmébe, vagyis annyiszor 150 forintba kerül. A választást előre nyomtatott, igényes és ingyenes programfüzet, a név szerint felsorolt vendéglők és pincészetek részletes étel- és italválasztéka könnyíti meg.
Élvezet nézni a fűszeres, mustáros pácokban sistergő húsokat szimatoló, jóízűen evő, borospohárral a kézben sétáló tömeget. Ismeretlenek koccintanak egymás egészségére, a falatozók megdicsérik a szakács főztjét. Ennyi barátságos, mosolygós arcot nemigen látni együtt.
- A vörösborban pácolt, roston sütött szűzérméket gazdag ragu teszi teljessé - Somodi Péter, a Hotel Korona konyhafőnöke szívesen beavat receptje titkaiba. - Az apróra vágott füstölt tarja, vargányagomba, kaliforniai paprika, gyöngyhagyma csodás ízharmóniában olvad össze. A köret nagyanyáink egyik hagyományos fogása, a szalvétagombóc.
{p}A Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola diákjai kipirult arccal, lelkesen emelik le az edények tetejét. Finoman illatozó vaddisznógerinc kínálja magát erdei gombával, aszalt szilvás burgonyakörettel.
- Igényes, aprólékos munkával elkészíthető fogásokat választottunk, szeretjük a kihívásokat - Korózs József a szakmai tantárgyakat, többek között az ételkészítést oktatja növendékeinek. Sátruk mélyén ül Makláry Áron tüzér hadnagy páncélos figurája. Vidám gyerekhad incselkedik a várvédő vitézzel, aki korhű szöveggel indokolja ittlétét: "Az ostromból fáradtan ide lőn betértem, Két kupa veresbort rögvest bevedeltem. Bendőmet megtőtik ízes Szent Lőrinc-i étkek, Biz mondom én néktek, kihagyni ezt vétek. Szabadság, vigasság - ez kell a népnek."
A Ködmön csárda körül mindig nagy a tömeg. Ínycsiklandó illatok között főséfjük, Bajzáth Attila a nézelődők előtt szorgosan süti, sőt vasalja a forró rostlapon erre az alkalomra komponált kínálatát.
{p}- A szalonnacsíkokkal megtűzdelt bélszínt rozmaringos olajban pácoltam meg. Annak, aki teljesen átsülve szereti, régi szenes vasalóval felülről is megpirítom. Mellé sült libamáj jár rozmaringos-fodormentás főtt burgonyával és bikavérmártással. A Kutyahegyi pincészet 2000-es évjáratú egri bikavére teszi teljessé az ínycsiklandó ízösszeállítást.
- Megéri itt ilyen bonyolult és drága alapanyagú ételkölteményeket készíteni?
- Mi hétköznap is kínálunk kuriózumszámba menő étkeket, főként szarvasgombás fogásokat a Szépasszonyvölgyi csárdánkban. Igen fontos, hogy Egernek ezen a rengeteg látogatót vonzó nyári borünnepén kitegyünk magunkért.
Gombasztrapacska,az Egri Korona Borház receptje szerint
Hozzávalók: 40 dkg friss gomba, 2-3 cikk fokhagyma, 30 dkg liszt, 1 tojás, 20 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 15 dkg húsos szalonna, só.
A földarabolt gombát a liszttel, a tojással, a pépesre zúzott fokhagymával és a sóval összekeverjük úgy, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk. Lobogó forró, sós vízben kifőzzük galuskaszaggatón átszaggatva. Összekeverjük a juhtúróval és a tejföllel. A felkockázott szalonnát kisütjük, és a pörcöt ráhintjük a kész tészta tetejére. Ha ezután pár percig sütőben pirítjuk, még finomabbá tehetjük a pompás ételt.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu