Jogerősen épülhet a Malom

Hosszú, politikai felhangoktól sem mentes vita után végleg eldőlt: jogerős építési engedély alapján megvalósulhat Kecskemét belvárosában a Malom Központ, a gigantikus méretű bevásárló-, szórakoztató és pénzügyi épületegyüttes.

EgyébBorzák Tibor2004. 07. 09. péntek2004. 07. 09.
Jogerősen épülhet a Malom


Amint lapunkban is megírtuk: a Bács-Kiskun Megyei Ügyészség óvást nyújtott be az eljárásban illetékes Pest Megyei Közigazgatási Hivatalhoz, ám ott úgy döntöttek, hogy az elvi építési engedély körül minden szabályos, noha kiadásakor valóban nem rendelkezett a beruházó környezetvédelmi engedéllyel. Igaz, arra álláspontjuk szerint nem is volt szükség, a végleges építési engedély kiadásakor pedig már jogerőre emelkedett. Tehát azzal, hogy elutasították az óvást, minden hivatalos akadály elhárult az építkezés elől, habár a munkálatok a jogi viták ideje alatt is javában zajlottak.
Az építészszakma azonban berzenkedik. A múlt hét végén Sopronban tartott XXII. országos műemléki konferencia és műemléki világnap egyik előadásában elrettentő példaként emlegették a kecskeméti ügyet. Meggyesi Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora főként az építtetők felelősségét vetette fel. Elsősorban nekik kellett volna belátniuk, hogy a történeti városrészbe nem szabad - szavaival - "parazita szörnyeteget", azaz monumentális plázát építeni, mert azzal az értékeket eddig őrző negyed biztos halálát is elindítják. "Volt egy hungarikumunk, és most lesz egy multinacionalikumunk" - fogalmazott a professzor.
A szakmai vita nyilván még sokáig eltart a Malom Központtal kapcsolatban. A beruházók viszont jövőre szeretnék átadni a belvárosi plázát.

Ezek is érdekelhetnek