Napra készen

Ahány bőrtípus, annyiféle napozási módszer, naptej, krém, napolaj és természetesen csak a magunk bőrére jellemző egyéni tapasztalat létezik. Azt sem árt tudni, hogy nemtől, életkortól, rendszeres gyógyszerszedéstől függően ajánlatos a napfény fokozatos adagolása.

Egyéb2004. 07. 16. péntek2004. 07. 16.
Napra készen


A FEHÉR, szeplős bőrű, világos szemű, vöröses hajú típus hajlamos a megégésre, nehezen tud lebarnulni. Bőre kezdetben csak néhány percig viseli el a napsugarakat. Főként a tengerparton a legmagasabb faktorszámú napozószerrel védekezzen, és ha már edzettebb a bőre, akkor is maradjon a 8-10-es fokozatnál.
Akinek VILÁGOS a bőre és a haja, annak sem ajánlatos eleinte húsz percnél tovább maradnia a napon. Eleinte 36-30-as, a végén 8-as faktorú fényvédőt használjon.
A KREOL vagy mediterrán bőrtípusúak haja és szeme egyaránt sötét. Ők igen jól elviselik a napot, gyorsan és egyenletesen barnulnak, nem égnek le. Bőrük háromnegyed órán keresztül képes védekezni. Alkalmazzanak 16-os, majd 4-es fényvédő krémet.
A SÖTÉT bőrűeknek világosbarna vagy középszőke a hajuk, a szemük is világosbarna. Ez a típus fél óráig jól állja az erős fényt. Utána kezdje 20-as faktorral, és fejezze be 4-essel.A kellemes napsütés alapjában jót tesz az emberi szervezetnek. Növeli az ellenálló képességet, vérkeringés- és hangulatjavító hatása is ismert. Ám ugyanakkor a napfény ultraibolya sugarai nagyobb mennyiségben rongálják a bőrt, amely hamarabb elveszíti rugalmasságát, korábban öregszik. A túlzásba vitt napozástól a bőrrák kialakulásának veszélye is növekedhet.

*

Soha ne nézzünk a Napba! Használjunk mindig UV-szűrős napszemüveget! Sminkelt arccal ne napozzunk! A szoláriumban barnított bőr is védelemre szorul. Ne napozzunk napozószer nélkül! A magas faktorszámú fényvédő szerekkel sem lehetünk korlátlan ideig a napon.- Egyes bőrbetegségekre jótékonyan hat a nap, másoknak kifejezetten árt - feltétlenül kérje ki a szakorvos véleményét! Hordjunk magunkkal napozás utáni hidratáló, bőrnyugtató krémet!

Ezek is érdekelhetnek