EURO-levelek

Az európai uniós csatlakozás több száz kérdést vet fel a mezőgazdaság szabályozásával kapcsolatban. A gazdálkodókat segítendő e kérdésekből és a válaszokból közlünk hétről hétre egy csokorra valót. (A válaszok megfogalmazásában nagy segítséget nyújtottak a Magyar Agrárkamara szakemberei.)

Egyéb2004. 08. 20. péntek2004. 08. 20.
EURO-levelek


Lehetséges-e, hogy az EU-csatlakozás után a Csepel-szigeten kizárólag környezetkímélő ökotermelést folytassanak? Mik az ökotermelés feltételei, és milyen támogatást kap?
- Igen, lehetséges, ha betartják a feltételeket. Az ökológiai gazdálkodás egyik fő jellegzetessége az ún. teljeskörűség, amely erősen érvényesül mind a szemléletben, mind a termelésben egyaránt. Az ellenőrzött és minősített ökológiai gazdálkodás alapfogalma és egyben célkitűzése az alábbiak szerint foglalható össze:
Az ökológiai (bio- és organikus) gazdálkodás olyan környezetkímélő és
-megújító, különleges minőségű, teljes körű és sokfunkciós mező-, erdő- és tájgazdálkodást, teljes értékű élelmiszer-termelést, valamint vidékfejlesztést jelent, amely szigorú előírások (EU, IFOAM, Biokultúra-Biokontroll) keretei között, különleges ellenőrzés és minősítés (hitelesítés) mellett, továbbá az aktív környezet- és egészségvédelem, az életforma-változtatás igényével folyik.
EU (Európai Unió) biogazdálkodási előírásai: az EEC 2092/91. átfogó biorendelet, amelynek keretében az EU külön szabályozta a "harmadik országok" biotermék-forgalmazásának rendjét. Az EC 529/95-ös, EC 522/96-os és 314/97-es EU-előírások listájára felvételt nyert Magyarország is, Svájccal, Izraellel és Ausztriával együtt, egyelőre egyedül Közép-Európából. Ezzel Brüsszel elismerte az adott ország bio-ellenőrzési és minősítési rendjét, valamint hazánk esetében 2001-ig a Biokultúra Egyesület ez irányú tevékenységét. Az ellenőrzött, minősített és hiteles ökológiai gazdálkodás alapvető jogi és termelési szabályozása az Európai Unió EEC 2092/91. sz. tanácsi rendeletével történt meg, amely azonban még nem tartalmazta az állattartás előírásait. Erre vonatkozóan igen nagy késéssel, csak nyolc év után hirdették ki az EC 1804/99. sz. bio-állattartási bizottsági rendeletet.
{p}
Kötelező-e feletetni a saját állatállományommal azt a takarmánymennyiséget, amelyet a takarmánytermő területen termeltem? Ha pl. az állatállományhoz 20 ha takarmányterület kell és ezen csak kukoricát termelek (120 t), akkor az összes kukorica nekem nem kell, mert az állataim keveréktakarmányt esznek. A 120 tonnából valamennyit értékesítek és, a bevételből másfajta takarmányt veszek. Ez mehet-e így?
- A szemes kukorica támogatási szempontból a GOFR növények közé tartozik, így nem számítható be a takarmánytermő területbe.

A takarmányárak és a takarmányok összetétele tekintetében az uniós csatlakozás után milyen változás várható? Az unióban mekkora támogatás van ezen a területen?
- A takarmányárak mérsékelt növekedése várható (2002-ben az aszály miatti készletcsökkenésnek lehet tulajdonítani a várható magas takarmányárakat). A GOFR növények (~35-37 ezer forint/ha) és a legelőterület (~17 ezer forint/ha) pedig jogosult támogatásra az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerben. 

A kereskedelembe került hús szavatossági ideje az Európai Unióban 3 hónap, nálunk 6 hónap, miért nem egységes?
- 2004. május elsejétől egységes lesz, hiszen attól a naptól az EU szabályozása lesz érvényes ránk is.

Állatjóléti törvény előírása alapján bevezetett új technológia után jár-e támogatás?
- Igen, a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervben szereplő kísérő intézkedések közül az egyiket az EU-standardoknak való megfelelés támogatására indítják.

A Körösök gátjait minden évben kaszálásra bérelni lehet. Jár-e erre a több ezer hektár területre támogatás a használónak?
- Nem, mert nem mezőgazdasági területről van szó.

Ezek is érdekelhetnek