Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Finomat - könnyen, gyorsan, egészségesen. Olvasóink az észrevételeiket, javaslataikat, illetve kérdéseiket-kéréseiket a 1428 Budapest 8., Pf. 52 postacímen vagy a [email protected] internetcímen juttathatják el rovatunkhoz.
Miért éppen hal?
...mert egészséges, nem hizlal, könnyen emészthető, evés után nem nehezedünk el tőle, ráadásul könnyen elkészíthető, gyorsan megfő vagy megsül.
A mediterrán és a keleti halfogyasztó országokban sokkal kevesebb az érrendszeri probléma, mint hazánkban. Nos, ebben a halfogyasztásnak nagy szerepe van.
A halhús ugyanis az emberi szervezet számára az egyik legjótékonyabb táplálék. Számos kedvező tulajdonsága révén jelentős mértékben járul hozzá egészségünkhöz. A halhúsnak nagyon magas a fehérje-, viszont alacsony a zsírtartalma, optimális benne az úgynevezett aminosavak, azaz a fehérjealkotók aránya.
A hal teljes értékű fehérje, azaz esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet be tud építeni saját fehérjéi pótlására, hiszen testünk megújulásához folyamatosan fehérjékre van szükségünk. Az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek, mert szervezetünk nem tudja előállítani őket, csak táplálékból tudunk hozzájuk jutni. Felelősek a hormonális egyensúlyért, a zsírraktározás szabályozásáért, így a testsúly alakulásáért, a rugalmas bőr fenntartásáért, az érzékelés pontosságáért.
A halhús növeli a szervezetben a védő koleszterin koncentrációját. Magas a foszfor-, vas-, cink-, szelén- és jódtartalma. A foszfor például az agysejtek pótlásához szükséges, a vas a vörösvérsejtképzésben játszik főszerepet. A hal a diétás étkezésben, az idős emberek, szoptató édesanyák és a fejlődő szervezet számára rendkívül kedvező táplálék, mondhatnánk, az egyik legfontosabb.
{p}Egy amerikai tanulmány szerint azok között, akik legalább hetente egyszer halat ettek, ötven százalékkal alacsonyabb a hirtelen szívhalál előfordulása. Mégis mi, magyarok kevés halat fogyasztunk! Számunkra ugyanis kétféle halétel létezik: a karácsonyi halászlé és a rántott hal. Legjobb volna, ha annyi halat ennénk, mint a bajaiak! Ők az országos átlag tízszeresét, vagyis több mint tíz kilót fogyasztanak évente.
Arra biztatom tehát, hogy fedezze fel magának a halhúst! A halfogyasztás növelésével már önmagában jelentősen hozzájárulhat családja egészségéhez.
Hal Orly módra,
fűszeres paradicsommártással
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg tengeri- vagy édesvízihal-filé, 2 tojás, 5-10 dkg liszt (ha lehet, teljes kiőrlésű), sör vagy tej, csipet só, a sütéshez olaj, egy kis doboz paradicsomkonzerv vagy fél kiló friss paradicsom, bazsalikom, oregánó, pizza-fűszerkeverék.
Az én kedvencem az Orly hal. Ez a rendkívül egyszerű és gyors étel páratlan ízkombináció. Tulajdonképpen sörös vagy tejes palacsintatésztában kisütött halat jelent.
Tengeri- vagy édesvízihal-filéből is készülhet, pontyból, harcsából (az afrikai harcsa a legfinomabb), ha hozzájutunk, fogasfiléből is. A halhúst sózzuk meg, ha tengeri hal, egy kevés citromlével locsoljuk meg. Ha édesvízi hal, akkor célszerű kifilézve vásárolni, vagy az ügyesebbek megpróbálhatják, hogy a halgerinccel párhuzamosan lefejtik a halhúst a szálkák mentén. Célszerű csíkokra vágni, mert így könnyebb elkészíteni. A massza világos sörből, tojásból, ha lehet, teljes kiőrlésű lisztből készült palacsintatészta. Ebbe mártjuk a halhúst, majd forró olajban mindkét felét kisütjük.
Szoktam mellé fűszeres paradicsomszószt készíteni, pár perc alatt elkészül. Felforraljuk, ha van, friss bazsalikommal, oregánóval, kevés sóval és pizza-fűszerkeverékkel kiforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük.
Köretet nem szoktam hozzá készíteni, de egy finom zöldsaláta, esetleg kevés párolt rizs illik mellé. A maradék sört valahogy mindig valaki szívesen elfogyasztja... A sör szénsavtartalma gyengébbé varázsolja, de természetesen sovány tejből is készülhet.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu