Zsidek László rovata

Finomat - könnyen, gyorsan, egészségesen. Olvasóink az észrevételeiket, javaslataikat, illetve kérdéseiket-kéréseiket a 1428 Budapest 8., Pf. 52 postacímen vagy a [email protected] internetcímen juttathatják el rovatunkhoz.

Egyéb2004. 08. 06. péntek2004. 08. 06.
Zsidek László rovata

Miért éppen hal?
...mert egészséges, nem hizlal, könnyen emészthető, evés után nem nehezedünk el tőle, ráadásul könnyen elkészíthető, gyorsan megfő vagy megsül.
A mediterrán és a keleti halfogyasztó országokban sokkal kevesebb az érrendszeri probléma, mint hazánkban. Nos, ebben a halfogyasztásnak nagy szerepe van.
A halhús ugyanis az emberi szervezet számára az egyik legjótékonyabb táplálék. Számos kedvező tulajdonsága révén jelentős mértékben járul hozzá egészségünkhöz. A halhúsnak nagyon magas a fehérje-, viszont alacsony a zsírtartalma, optimális benne az úgynevezett aminosavak, azaz a fehérjealkotók aránya.
A hal teljes értékű fehérje, azaz esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet be tud építeni saját fehérjéi pótlására, hiszen testünk megújulásához folyamatosan fehérjékre van szükségünk. Az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek, mert szervezetünk nem tudja előállítani őket, csak táplálékból tudunk hozzájuk jutni. Felelősek a hormonális egyensúlyért, a zsírraktározás szabályozásáért, így a testsúly alakulásáért, a rugalmas bőr fenntartásáért, az érzékelés pontosságáért.
A halhús növeli a szervezetben a védő koleszterin koncentrációját. Magas a foszfor-, vas-, cink-, szelén- és jódtartalma. A foszfor például az agysejtek pótlásához szükséges, a vas a vörösvérsejtképzésben játszik főszerepet. A hal a diétás étkezésben, az idős emberek, szoptató édesanyák és a fejlődő szervezet számára rendkívül kedvező táplálék, mondhatnánk, az egyik legfontosabb.
{p}Egy amerikai tanulmány szerint azok között, akik legalább hetente egyszer halat ettek, ötven százalékkal alacsonyabb a hirtelen szívhalál előfordulása. Mégis mi, magyarok kevés halat fogyasztunk! Számunkra ugyanis kétféle halétel létezik: a karácsonyi halászlé és a rántott hal. Legjobb volna, ha annyi halat ennénk, mint a bajaiak! Ők az országos átlag tízszeresét, vagyis több mint tíz kilót fogyasztanak évente.
Arra biztatom tehát, hogy fedezze fel magának a halhúst! A halfogyasztás növelésével már önmagában jelentősen hozzájárulhat családja egészségéhez.

Hal Orly módra,
fűszeres paradicsommártással
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg tengeri- vagy édesvízihal-filé, 2 tojás, 5-10 dkg liszt (ha lehet, teljes kiőrlésű), sör vagy tej, csipet só, a sütéshez olaj, egy kis doboz paradicsomkonzerv vagy fél kiló friss paradicsom, bazsalikom, oregánó, pizza-fűszerkeverék.

Az én kedvencem az Orly hal. Ez a rendkívül egyszerű és gyors étel páratlan ízkombináció. Tulajdonképpen sörös vagy tejes palacsintatésztában kisütött halat jelent.
Tengeri- vagy édesvízihal-filéből is készülhet, pontyból, harcsából (az afrikai harcsa a legfinomabb), ha hozzájutunk, fogasfiléből is. A halhúst sózzuk meg, ha tengeri hal, egy kevés citromlével locsoljuk meg. Ha édesvízi hal, akkor célszerű kifilézve vásárolni, vagy az ügyesebbek megpróbálhatják, hogy a halgerinccel párhuzamosan lefejtik a halhúst a szálkák mentén. Célszerű csíkokra vágni, mert így könnyebb elkészíteni. A massza világos sörből, tojásból, ha lehet, teljes kiőrlésű lisztből készült palacsintatészta. Ebbe mártjuk a halhúst, majd forró olajban mindkét felét kisütjük.
Szoktam mellé fűszeres paradicsomszószt készíteni, pár perc alatt elkészül. Felforraljuk, ha van, friss bazsalikommal, oregánóval, kevés sóval és pizza-fűszerkeverékkel kiforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük.
Köretet nem szoktam hozzá készíteni, de egy finom zöldsaláta, esetleg kevés párolt rizs illik mellé. A maradék sört valahogy mindig valaki szívesen elfogyasztja... A sör szénsavtartalma gyengébbé varázsolja, de természetesen sovány tejből is készülhet.

Ezek is érdekelhetnek