Agyas rekorderek agyament ötletei

A magyarok szeretnek legeskedni - nem múlhat el hét rekordok nélkül. Valamiben a legnagyobbra, a leghosszabbra, a legtöbbre törekszünk? avagy éppen a legkisebbre, ha az agyament ötletünk éppen úgy kívánja.

EgyébSzijjártó Gabriella2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Agyas rekorderek agyament ötletei


Se szeri, se száma a látszólag értelmetlennek tűnő mutatványoknak (természetesen tisztelet a valódi emberi teljesítményeknek!). Pestszentlőrinciek egy csoportja például pattogatott kukoricából több mint tíz kilométer hosszú láncot készített, amivel egy műhóembert tekertek körbe. Valószínűleg annak a hat fiatalembernek is elszállt az agya, akik hat napon át köröztek a Vidám Park óriáskerekén.
Minél furcsább, mondhatni agyatlanabb a csúcskísérlet, annál biztosabb a siker. Pláne, ha azt a tudatlan média Guinness-rekordnak kiáltja ki! Pedig csínján kellene bánni a kifejezéssel, mert ezeknek a magyar legeknek a többsége nem szerepel a mindenfajta csúcsteljesítményről számot adó könyvben.
Apropó Guinness-rekordok könyve! A név ugyebár kötelez: az 1955 óta (nálunk 1988-tól) évente megjelenő olvasmányt a Bibliánál is nagyobb példányszámban vásárolják meg világszerte a szenzációra kiéhezett olvasók. Belekerülni azonban önmagában véve is nagy teljesítménynek számít, hiszen Európában csupán Németországban működik olyan iroda, amelynek révén hitelesíthetjük világraszóló szenzációnkat.
Sebestyén Istvánnak és néhány "agyas" barátjának hála néhány éve a SzeptEmber Feszt rendezvényei között szerepel a magyarországi rekordok napja.
- Ártatlanul kezdődött az egész, főzőversenyt rendeztünk Pestszentlőrincen - mosolyog az ötletgazda. - Valakinek eszébe jutott, hogy a világ legnagyobb bográcsában kellene óriás pörköltet főzni. Nem volt nehéz megfőzni a híres szakács Benke Laci bácsit, azonnal vállalta! És hitelesített Guinness-rekord lett belőle: 2000-ben a 4251 literes bográcsban 1019 kilogramm marhahúsból készült pörköltből, tizennégy és fél dekagrammos adagokban mérve, 6970 ember lakott jól.
{p}
A www.rekordok.hu honlapjukon az utóbbi esztendők magyar rekordjainak dokumentált, hivatalos és képekkel illusztrált adatbázisát találja meg, akit érdekel, pillanatnyilag nálunk mi a leg-leg. Hogy eldobhassa az agyát... Vagy a csúcsok megdöntésére szánja el magát. Netántán valami még meghökkentőbbet eszeljen ki, amitől majd mindannyian a fejünkhöz kapunk.Bár a fekvőtámaszok Guinness által megkövetelt szabályosságához fért némi kétség, mégis ebben a műfajban a legnagyobb teljesítményt Húri László jegyzi: 3768 fekvőtámasz egy óra alatt. Lendvai Gézának "csak" 45 percig kellett bírnia szuflával, míg felfújt és megformázott 192 darab  hosszúkás léggömböt.
Emlékszem, májusban cudar idő kísérte a fennállásának 25., illetve 15. születésnapját ünneplő Universitas Iskolai Szövetkezet és Meló-diák Hálózat háromezer diákot "felhasználó" Magyarország-rekordját. Esőáztatta piros, fehér és zöld pólósok összekapaszkodó láncolatából rajzolódott ki egy mogyoródi mezőn hazánk körvonala hétszáz méter hosszan. A Dunát, a Tiszát és a Balatont kékingesek alkották. Fentről bizonyára fantasztikus látványt nyújtott volna a térkép, ám az esemény megörökítésében segédkező repülő aznapra nem kapott felszállási engedélyt, így csak a mindenre elszánt, a síkos dombtetőn csúszkáló fotósok örökítették meg a sikeres kísérletet.
Tudják, mivel lehetne Dunát rekeszteni? A gasztronómiai rekordjainkkal - főzésben, na és persze evésben verhetetlenek vagyunk! Tényleg csak néhányat kínálunk kóstolóképpen. A Sándorfalvai Nyugdíjasok Egyesülete 131,1 méter hosszú kőttkalácsot készített, Szadán Budai János szakács egy óra alatt 378 darab palacsintát sütött, míg a budapesti Racsits Erhart cukrász 3208 adagos aranygaluskát osztott szét.Az ország leghosszabb étlapja sokkal inkább étkönyv, ugyanis 192 oldalas. A fővárosi Mófarguru Étkuckónak már az elnevezése is ritka fantáziáról tanúskodik: a mókus, a farkas és a kenguru szótagjaiból alkotott név. Ezek után érthető, hogy a közel 1800 féle ételkölteményhez is volt sütnivalójuk!
Olyan rekorder is terem nálunk, akinek csak úgy az ölébe - helyesebben: a szájába - hull a dicsőség. Pontosabban éppenhogy nem hull ki a tejfoga, mint az 51 esztendős Orbán Gézának.És olyan csúcstartó is akad, akinek esze ágában sincs azzá lenni, egy tapodtat sem tett érte: a 73 éves jásdi kisnyugdíjas tavaly januárban vehette át az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt.-től 24 367 802 forintos villanyszámláját...

Ezek is érdekelhetnek